155% ръст на оборота във въздушния транспорт у нас

2301
155% ръст на оборота във въздушния транспорт у нас
Снимка: iStock/Guliver

Индексът на оборота във въздушния транспорт у нас нараства значително със 155.6% на годишна база през третото тримесечие на тази година, сочат предварителните, календарно изгладени данни на Националния статистически институт. Сериозно увеличение се отчита и в оборота във водния транспорт, където годишният ръст достига 82.8%. Така общият индекс на оборота в сектор „Транспорт, складиране и пощи” нараства с 42.5% на годишна база през третото тримесечие на 2022 година.

Индексите на оборота в услугите на НСИ обхващат дейностите, включени в секторите „Транспорт, складиране и пощи“, „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; Далекосъобщения“ и „Други бизнес услуги“.

Общият индекс на оборота за сектор „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; Далекосъобщения“ е с 14.0% по-висок през третото тримесечие на 2022 г. в сравнение със същото тримесечие на 2021 година. Съществен ръст се наблюдава при „Производство на филми и телевизионни предавания, звукозаписване и издаване на музика“ (25.9%), „Дейности в областта на информационните технологии“ (24.2%), и „Информационни услуги“ (18.5%). Най-голямо намаление е отчетено при „Издателска дейност“ - с 11.4%.

При Други бизнес услуги най-голям ръст спрямо третото тримесечие на 2021 г. е регистриран при „Туристическа агентска и операторска дейност; други дейности, свързани с пътувания и резервации“ - със 78.0%, и „Дейности по наемане и предоставяне на работна сила“ - с 26.7%. Намаление се наблюдава само при „Юридически дейности; Счетоводни и одиторски дейности, данъчни консултации; Консултантски дейности в областта на управлението“ - с 9.8%.

Тримесечни изменения

Бизнес климатът у нас се влошава заради икономическата несигурност

Икономическата несигурност и липсата на достатъчно работна ръка си остават основните предизвикателства пред българския бизнес, сочи най...

През третото тримесечие на 2022 г. общият индекс на оборота за сектор „Транспорт, складиране и пощи“ се увеличава със 7.5% в сравнение с предходното тримесечие. Индексът е изчислен въз основа на предварителни, сезонно изгладени данни. Ръст се наблюдава при повечето дейности, като той е най-голям при „Въздушен транспорт“ - с 37.4%, и „Воден транспорт“ - с 15.9%. Намаление е регистрирано при „Складиране и обработка на товари, спомагателни дейности в транспорта“ (1.8%).

Общият индекс на оборота за сектор „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; Далекосъобщения“ нараства с 1.7% спрямо второто тримесечие на 2022 година. Най-голямо увеличение е отчетено при „Дейности в областта на информационните технологии“ и „Информационни услуги“ - с по 5.4%, а понижение е регистрирано при „Издателска дейност“ (10.5%) и „Далекосъобщения“ (6.1%).

При Други бизнес услуги най-голям ръст спрямо предходното тримесечие е регистриран при „Архитектурни и инженерни дейности, технически изпитвания и анализи“ - с 5.1%, и „Дейности по охрана и разследване“ - с 4.5%. Намаление се наблюдава при „Други професионални дейности“ - с 13.7%, и „Юридически дейности; Счетоводни и одиторски дейности, данъчни консултации; Консултантски дейности в областта на управлението“ - с 5.7%.

Още: Търговският дефицит на България се удвои до близо 10 млрд. лева през тази година

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Евтим Милошев очаква успешен летен сезон

СЗБ: Българските институции най-сетне поставиха туризма като приоритет

Кабинетът набързо осигури 250 млн. лева за комплекса "Мини Марица-изток"

Сделките с недвижими имоти в Европа удариха 13-годишно дъно

Окончателно: Либерализацията на пазара на тока се отлага

Българският транспортен сектор изисква незабавни действия от Брюксел в отговор на загуби от над милиард лева без сухопътен Шенген

Предизборна идея на ГЕРБ мина през парламента - държавата дава 1 млрд. лв. за държавните мини

Войната в Украйна пълни джобовете на оръжейната ни промишленост: ВМЗ - Сопот с рекордни приходи

По-евтин Великден прогнозират от BILLA България

България единствена в ЕС не е въвела всички облекчения от глобалния корпоративен данък

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика