Агенцията за инвестиции намира ситуацията в България за оптимистична

1613
Агенцията за инвестиции намира ситуацията в България за оптимистична
Снимка: Ива Иванова / Аctualno.com

Ситуацията в България от гледна точка на инвестициите е по-скоро оптимистична, коментира изпълнителният директор на Българската агенция за инвестиции (БАИ) Богдан Богданов на заключителната пресконференция, на която от БАИ отчетоха резултатите по проекта "Утвърждаване на България като успешна инвестиционна дестинация".

Изводът на агенцията е странен, доколкото числата говорят за драстичен спад на чуждите инвестиции от началото на годината.

Още: Драстичен спад на чуждите инвестиции от началото на годината

Основна цел на проекта е стимулиране привличането на инвестициите в ключови за България сектори с висок потенциал за развитие чрез осигуряване на институционална подкрепа на БАИ за подобряване на бизнес средата и позициониране на страната като позната и предпочитана дестинация за инвестиции.

Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност" 2014-2020 г., съфинансирана от ЕС чрез Европейския фонд за регионално развитие. Бюджетът му е 7 305 128 лв.

Все по-агресивни стават държавите, не само в региона, но и по света, за привличане на инвестиции. Затова един от важните аспекти е как една държава се позиционира навън, какви са нейния имидж и възможности, които предоставя, каза Богданов. Той отчете, че за 9 месеца БАИ, с подкрепата на всички изпълнители по проекта, направи над 16 събития по света - от Япония до Западното крайбрежие на САЩ, за популяризирането на България. По думите му такива проекти не трябва да са спорадични, а да са регулярна маркетингова политика на България, в която да се работи за изграждане на имиджа на страната ни навън, да се работи заедно с бизнеса за представяне на възможностите за бизнес у нас.

Чуждите инвестиции у нас надхвърлиха 2 млрд. евро през 2022 година

Преките чуждестранни инвестиции в България достигат 2.245 млрд. евро към края на 2022 година, сочат предварителните данни на Българскат...

Участието на международни форуми, маркетинговата кампания, която направихме, много по-активната работа с инвеститори в последната година, дават реални резултати, каза още Богданов. Той изтъкна, че през 2022 г. отчитаме вторият най-голям ръст на преките чуждестранни инвестиции у нас – от над 70 процента, сравнено с 2021 г., достигайки нива от над 2,3 млрд. евро. Българското индустриално производство беше второто най-бързо растящо в ЕС. Генерирахме рекорден износ към ключови партньори на България, каза Богданов. Това е едно доказателство, че сме на прав път, добави той. Богданов съобщи, че към момента БАИ работи по над 70 проекта, половината от тях вече избрали България и в процес на сертификация, другите потенциални.

Сред постигнатите резултати по проекта бяха отбелязани проведените 10 инвестиционни форума в чужбина, на които България е успешно представена като инвестиционна дестинация. През 2022 г. и през тази година са проведени международни форуми в Сан Франциско - за секторите „Аутсорсинг“ и „Информационни технологии“ (ИТ), в Портланд - „Електроника и електротехника“ и ИТ, в Рим и в Дюселдорф - „Автомобилостроене и машиностроене“ и ИТ, в Барселона - „Химическа индустрия“ и „Биотехнологии“, в Истанбул - „Автомобилостроене и машиностроене“ и „Здравеопазване и балнеология“. Проведени са и четири инвестиционни събития (роудшоу) - в Дюселдорф и среща с посещение в Тесла; в Сан Франциско и срещи с Олинс, с Plug and Play Tech Center, със Самина и с Brightmark San Francisco; в Портланд и срещи с Nuscale, Littau Harvester и онлайн среща с Интел; и в Барселона и среща с директора на бизнес развитие от компанията Cisco.

България беше представена и в световни инвестиционни форуми. Проведени са и маркетингови дейности за популяризиране на страната ни като инвестиционна дестинация по време на инвестиционните събития, отчетоха още от БАИ.

Правим всичко това и даваме сигнал, че когато всички обединим усилията си – представители на правителството, местната власт, екосистемите на отделните сектори, двустранните търговски камари, научните среди, когато работим заедно и в синхрон, ще можем много по-ефективно да привличаме инвестиции с висока добавена стойност за българската икономика, каза Христо Етрополски, заместник изпълнителен директор на БАИ.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Инфлацията в най-голямата икономика в Европа изненадващо се ускорява

Нов директор на Агенцията по кадастър

Кофас: В България за първи път от години намаляват фалитите

"Булгаргаз" очаква по-ниска цена на газа за май

Бившият директор на “Ел Би Булгарикум” твърди, че сегашното ръководство е с изтекъл мандат

Удар по свободата на медиите: Журналист за ефекта от забраната на реклама на хазарт

Радев се намеси: Вето върху текстове на Закона за инвестициите

Отлагането на либерализацията на тока ще ни коства милиарди от Европа: Говори Атанас Пеканов

Официално: Над 1,1 милиарда е печалбата ни от "Турски поток" досега

Енергийният министър заминава за Турция да предоговаря с "Боташ"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика