"Бонус-малус" или пълен хаос?

11260
"Бонус-малус" или пълен хаос?
Снимка: БГНЕС

Комисията за финансов надзор (КФН) представи този месец за обществено обсъждане законопроекта за въвеждането на системата "бонус-малус". Проектът е на КФН, Министерството на вътрешните работи (МВР) и Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията (МТИТС). Авторите твърдят, че е консултиран и с Държавната агенция "Безопасност на движението по пътищата".

Замисълът изглежда повече от благороден - да се стимулира отговорно поведение на пътя на водачите и ангажиментите на собственици на моторни-превозни средства (МПС). Застрахователната премия по застраховка "Гражданска отговорност" на добросъвестните водачи (ГОА) ще намалява, а тази на рисковите водачи ще расте, определена на база на рисковото им поведение.

Пак опасения, че "Гражданска отговорност" ще поскъпне отново

Заради бонус-малус "Гражданска отговорност" най-вероятно отново ще поскъпне за всички. Това пише в. "Сега", на база думи на експерти в ...

Според проекта при определянето на базовата застрахователна премия всяка застрахователна компания ще може да понижава и увеличава тарифата в зависимост от това дали за дадения автомобил има влезли в сила наказателни постановления или фишове/електронни фишове за извършени административни нарушения на Закона за движението по пътищата. Ще се взима предвид и дали водачът има влезли в сила присъди за извършени престъпления по Глава десета и Глава единадесета раздел втори от Наказателния кодекс.

Предлагат се 15 или 20 класа в системата "бонус-малус", като в съответствие с броя извършени нарушения или пък липсата им, водачът ще бъде позициониран в определен диапазон – "неутрален", "бонус" или "малус". В зависимост кое бъде избрано – дали класовете да са 15 или 20 – класовете ще се групират в трите основни диапазона. При 15 класова система например базовият "неутрален" клас е 6 точки. От 1 до 5 е бонус, а от 7 до 15 – малус.

При превишаване на скоростта в населено място с между 21 и 30 км/ ч. например, се добавя 1 точка към класа ни. И от 6 отиваме в 7 – малус. Шофирането с алкохол над 0,8 промила ще носи 5 допълнителни малус точки.

Първоначален, "неутрален" клас ще се дава при вписване на водач на МПС, който не е бил вписван като такъв в полица за задължителна застраховка "Гражданска отговорност" на автомобилистите и за когото няма информация относно влезли в сила наказателни постановления, фишове/електронни фишове и присъди за извършени от него след 1 януари 2020 г. административни нарушения и престъпления.

Ако човек или фирма е собственик на повече от едно превозно средство, то "бонус-малус" клас ще се определя за всяко едно от тях поотделно. Класът ще се определя въз основа на информация за влезлите в сила наказателни постановления, фишове/електронни фишове и присъди за извършените с даденото МПС нарушения и престъпления, докато е било собственост на въпросното лице.

"Бонус - малус": Няколко души карат една кола - какво става със застраховката им?

Личи си, че са избегнати едни смешни неща от предишния проект – очевидно е поработено. Така Красимир Георгиев от Асоциацията за к...

"Бонус-малус" клас на собственик на МПС ще се определя и на всеки лизингополучател, който е страна по договор за финансов лизинг. Лизингополучателят, който е страна по договор за финансов лизинг, ще има правата и задълженията на собственик на МПС, за да се прилага ефективно системата "бонус-малус". "Бонус-малус" клас на собственика-лизингодател на МПС, страна по договора за финансов лизинг няма да се определя за периода на ползване на МПС от лизингополучателя.

Това са горе-долу ясните неща по законопроекта. Пълния текст можете да прочетете ТУК.

Общественото обсъждане вече тече, а коментарите са противоречиви.

Най-неясно е какви и как ще се изчисляват нарушенията, за които ще се плаща повече. Не се знае също дали при въвеждането на неутралното ниво от 2021 г. от него започват и изрядният шофьор, който има златен талон отпреди тази година, и шофьор с много нарушения или дори влязла в сила присъда отпреди 2019-а.

Не се знае още отделно ли ще се заплаща два пъти застраховка, ако водачът е и собственик, нито какъв ще бъде размерът на базовата премия.

Напредва работата по нов старт на "бонус-малус" - уж с внимание само към шофьора

Предложенията за въвеждане на системата „бонус-малус” вече се изчистват и акцентират върху шофьорите, а не върху автомобили...

Вероятно компаниите трябва да преизчислят и отново целия застрахователен пакет по задължителната полица.

Не се знае и как ще се изчисляват точките, ако например наказателното постановление се обжалва и в крайна сметка падне в съда, а делата се точат доста време. И дали например точки ще се отнемат само за влезли в сила наказателни постановления, неподлежащи на обжалване. В такъв случай, докато тече обжалването, дали голям нарушител няма да си шофира преспокойно с незаслужени бонуси.

Законопроектът е предоставен за обществено обсъждане, но разяснителната кампания за ползите от него очевидно куца.

Според експерта по пътна безопасност, бивш депутат от Реформаторския блок и председател на транспортната парламентарна комисия Настимир Ананиев, системата "бонус-малус" ще се превърне в златна кокошка за застрахователите.

"Цената на застраховката Гражданска отговорност се вдигна изкуствено миналата година покрай разширения кръг на заинтересованите страни при смърт от ПТП. Тогава цената скочи двойно, а след това кръгът беше законодателно стеснен от първоначално заявеното, но цената не падна. Така че, преди да обсъждаме конкретика около "бонус-малус", КФН да кажат колко ще е базовата цена. От наредбата не става ясно, когато си и водач и собственик трябва ли да плащаш два пъти Гражданска отговорност. Аз например попадам в тези две категории и нито е редно, нито логично да плащам два пъти", смята той.

"Бонус-малус" - засега в неопределено бъдеще, може по-скъпо да плащат младите шофьори

Отлагат въвеждането на новата система "бонус - малус", която трябва да диференцира цените на гражданската отговорност, съобщи БТВ. От К...

"Като гледам заложените наказателни точки и провиненията, така предложената "бонус-малус" ще се превърна в златна кокошка за застрахователите и няма да се случи нужната превенция. Например при нарушението управление на МПС, което не е регистрирано по надлежен ред, попада казуса на електрическите тротинетки, ако на 3 януари, ви спрат да карате собствена такава и имате шофьорска книжка или сте собственик на автомобил ще получите 5 наказателни точки според предложението и 240 % по скъпа гражданска отговорност. Друг пример е предложеното нарушение отнемане на предимство по чл. 179, ал. 1, т. 5 от ЗДвП, където пише, "който не спазва предписанието на пътните знаци, пътната маркировка и други средства за сигнализиране", тук предложените наказателните точки също са 5 и оскъпяването ще е 240 %, но преди да започне да работи такъв режим трябва пълен одит на знаковата уредба в страната и оправяне на пътната маркировка. В доклада на държавната комисия за пътна безопасност от миналия месец се призна, че 70 % от пътната маркировка е в лошо състояние. Тогава нека първо оправим маркировката и направим пълен одит на знаците и тогава да въведем бонус-малус", обяснява Ананиев.

Пълен одит на знаците е свързан и с превишената скорост и наказателните точки за нея, всеки един шофьор може да ви посочи знаци, които са забравени или останали стари от ремонти или скрити такива или неотговарящи на състоянието на пътя, които ако тръгне "бонус-малус" ще се използват да пълнят джоба на застрахователите без никакъв ефект на превенция.

"Другото, което не ми харесва в новите-стари предложения е, че бонусът е само 25%, бонусът трябва да стига до 50%, също така и шофьора със златен талон и осъдения убиец на пътя ще започват от едно и също неутрално ниво. Това не е редно, не и справедливо", твърди Настимир Ананиев.

Така или иначе,за водачите и за собствениците на автомобили става неприятно. Според едни от застрахователния бранш прогнозират, че цената на задължителната полица "Гражданска отговорност" ще продължи да се увеличава за всички, независимо от предстоящото въвеждане на системата "бонус-малус".

Според други обаче няма да има нови цени, застрахователните компании ще представят действащите си тарифи, или поне така уверяват от Асоциацията на българските застрахователи. Системата бонус-малус изисквала според тях застрахователите да регистрират тарифите си в Гаранционния фонд така, че да няма корекции в посока нагоре в базовата цена, когато изчисляват отстъпката за бонуси или утежнението за малуси на полицата за конкретния водач.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Ето каква цена на газа предложи "Булгаргаз" за май

Нов обрат: Депутатите въведоха таван от 15% за надценката на хляба, ще има и нулево ДДС

Окончателно: Забрана на рекламата на хазарт във всички медии

Украинската помощ за земеделците и животновъдите е налице, твърди служебното правителство

АЕЦ "Козлодуй" започва работа с американското гориво, ето как ще се случи

Промяна и улеснение за обезщетенията за безработица

Решено: Алтернативният данък за гъбарите остава

Инфлацията в еврозоната: Стабилна и през април

eMAG: Преди Великден българите се грижат за домовете, градините и добрата си форма

На комисия: Отпадна алтернативният данък за гъбарите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика