Бюджетна комисия: 9% ДДС само за ресторантьорите и книгите

3651
Бюджетна комисия: 9% ДДС само за ресторантьорите и книгите
Снимка: БГНЕС

Комисията по бюджет и финанси прие на първо четене да бъде намалена ставката на Данък добавена стойност(ДДС) от 20 на 9% за ресторантьорите и за книгите. Против диференцирана ставка за данъка са финансовият министър Владислав Горанов и председателката на бюджетната комисия Менда Стоянова. Финансовото министерство дори стигна дотам да каже, че за да се компенсират загубите в бюджета от мярката, ДДС за всички други стоки и услуги трябва да се повиши на 24% или данък печалба за бизнеса да се вдигне до 17-18%.

Отхвърлени бяха предлогенията на ДПС и на левицата за намаление на данъка за лекарствата и за детските стоки.

По-рано правната комисия в парламента отхвърли предложенията на ГЕРБ и „Обединени патриоти“ за промени в Закона за ДДС. Освен намаляването на ставката от 20 до 9% за ресторантьорите и за книгите, в общото предложение на ГЕРБ и на „Обединени патриоти“ са и текстовете за ваучери за туризъм. Депутатът от НФСБ Валери Симеонов съобщи това в парламента и добави, че вече се е опитал да се свърже с премиера Бойко Борисов, защото според него ГЕРБ „са се отметнали от възможността за подпомагане на туризма с ваучери" т.е. взето решение на Коалиционен съвет. В текстовете са останали единствено ваучери за държавни служители за почивка в държавни бази.

Министърът на икономиката Емил Караниколов се обяви за анализ, който да определи дали да се променя политиката по ДДС за всички сектори в икономиката.

Според Караниколов сега е необходимо намаляване на ДДС като временна мярка в подкрепа на секторите, засегнати най-сериозно от кризата: “Т.е. една такава временна мярка за определен срок от време дори ще ни бъде много полезна в следващ анализ – дали има смисъл от такива мерки от тук нататък“.

По-рано през деня Министерството на финансите пусна до парламента становище, че категорично не подкрепя по-ниската ставка. В становището се уточнява, че това ще нанесе щети на бюджета от близо 1,8 млрд. лева. От финансовото министерство предупреждават, че ако промените в законопроектите бъдат приети и има диференциран ДДС, то ще се наложи повишаването на данък печалба на 18% или Данък добавена стойност на 24%. "За да се компенсират загубите, които ще претърпи бюджета от предложенията на различните партии за намаляване на ДДС за определени сектори, ще трябва да се компенсира от някъде. А това може да стане с повишаван на общата ставка на косвения данък до 24% или с вдигане на корпоративния данък до 17-18%", се казва в становището.

Нинова: Обещанията на премиера за ДДС са бъдещо несигурно събитие

Обещанието на премиера е бъдещо несигурно събитие, заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова по адрес на намерението на премиера за диференц...

Според заместник-председателя на комисията Йордан Цонев не бива да се прибързва със сметките, но в същото време той прояви разбиране към острия тон на Владислав Горанов и финансовото министерство.

„При нашата данъчна система, където косвените данъци пълнят фиска, при тези ниски данъци, това има основание. Всичко е въпрос на внимателна преценка. Аз помня, че когато въвеждахме 10-процентния данък – корпоративния и плоския за хората, имаше страшни вопли от колегите, които се занимават с изчисляване. Това щяло да срине фиска и т.н. Първата година, след като го въведохме, приходите от двата данъка се вдигнаха 3 пъти. Не с 30%, а 3 пъти. Не казвам, че тук ще стане същото, а че трябва да сме внимателни в процентите“, отбеляза Цонев, цитиран от БГНЕС. Според него промяната в данъчната система е трябвало да стане след много по-дълъг и обмислен дебат между експертите в парламента, както и извън него.

„Едва тогава да се пристъпи към диференцирано ДДС, ако има необходимост, без да се променят преките данъци. Такъв дебат не се състоя. Може би имаше нужда от излизане от остарялото схващане, че ДДС трябва да е с единна ставка. Според мен кризата ускори тези процеси“, смята Цонев. Той допълни още, че критичността на финансовия министър Владислав Горанов към идеята за по-ниско ДДС за някои стоки и услуги е съвсем обоснована, защото ролята му е да гарантира приходите в бюджета.

Припомняме накратко какви бяха предложенията на различните политически сили:

Текстовете на ГЕРБ дават предимство на ресторантските услуги, кетъринга и книгите. От ДПС побързаха да добавят детски храни и лекарства, както и памперсите. От „Воля“ смятат за приоритетни фитнес и спортните зали, а от НФСБ държат алкохолът в ресторантьорските и кетъринг услугите да се изключи от преференциалната ДДС ставка за заведенията.

Тристранката договори издаване на ваучери за туризъм у нас

Партньорите в Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) се договориха за издаване на ваучери на работниците и служителите з...

Последни с предложения излязоха от БСП, които поискаха всички лекарства от позитивния списък по чл. 262 от Закона за лекарствените продукти, които се заплащат от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), да са с 9% ДДС.

Предложенията им бяха отхвърлени от бюджетната комисия на първо четете.

Вижте още:

Предложенията за по-ниско ДДС влизат за обсъждане в правна комисия

НА ЖИВО: Последна информация и всичко за коронавируса, 20 май

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Експерт за отложената либерализация на тока: Не смятам, че ще плащаме повече

Решено: Служебният министър трябва да предоговори договора с "Боташ" (ВИДЕО)

Кои са най-устойчивите градове в Европа и в света?

Кабинетът отпусна парите за компенсиране на сметките за ток на училища, детски градини и църкви

Шринкфлацията застигна супермаркетите в тази европейска страна

Идва американското ядрено гориво за АЕЦ "Козлодуй"

Европа има нужда от два нови атомни реактора на година

На първо четене: Отлага се пълната либерализация на пазара на ток

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 13.04-19.04.24

АПИ загуби дела за стотици милиони левове

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com