Диан Димов: Melexis е доказателство, че можеш да намериш работа и да се реализираш у дома

23223
Диан Димов: Melexis е доказателство, че можеш да намериш работа и да се реализираш у дома
Снимка: Melexis

Професионалната реализация във високотехнологична компания е възможна и у нас. Отдавна родните специалисти имат възможността да работят в международни компании, които развиват дейност в България. Инженерната компания Melexis е един от най-добрите примери за това, тъй като освен отлични условия за работа, предоставя възможности за кариерно развитие. За това свидетелства професионалният път на Диан Димов, техник в Melexis. 

Г-н Димов, Melexis е международна инженерна компания, която предоставя високотехнологични решения в областта на микроелектрониката. С какво изпъква Melexis спрямо останалите компании у нас в очите на квалифицираните специалисти? Какво Ви провокира да потърсите професионална реализация в българското поделение на международната компания?

Присъединих се към екипа на Melexis България преди 6 години докато търсех работа през лятото. По това време бях студент във втори курс в Техническия университет в София. Работата ми хареса и колегите бяха много внимателни и отзивчиви. Тогава за първи път усетих колко е вдъхновяващо да си част от екипа в България, който създава чипове за цял свят.

Как се разви професионалният Ви път в компанията, откакто станахте част от екипа? Предлага ли кариерно развитие Melexis?

Melexis предлага възможности за развитие, и както често казваме в компанията, всичко зависи от теб самия. Ако си инициативен, любознателен, с желание да се учиш и развиваш, не оставаш незабелязан. Например, аз стартирах чрез летен стаж като оператор. Запознах се от първо лице с производството. Бях впечатлен от средата - колко приветливи бяха колегите ми и това доведе до бързата ми адаптация в екипа. Тези няколко месеца ми дадоха поглед върху компанията и потенциалното ми развитие в нея. Хареса ми и затова реших да остана на редовна позиция като оператор.

 

Вие сте преминали през двете позиции оператор и техник. Можете ли да разкажете каква е основната разлика в задълженията на тези две роли?

Когато стартирах на позиция оператор, задълженията ми се изразяваха в зареждане на машините и чистене на грешките по тях. След като натрупах опит, кандидатствах за позицията гъвкав оператор, която надграждаше уменията, които вече бях придобил. Сред новите ми задължения бяха подготовката и доставянето навреме на лотовете за машините в моята зона. Част от обучението ми включваше и запознаване с някои от програмите, които използваме в производството. След време кандидатствах за позицията младши техник, справих се успешно с интервюто и теста и, съответно, поех по нов път в развитието си в компанията. Преминах през допълнителни обучения, които ми позволиха да натрупам нужните знания, свързани с машините. Новите ми задължения се изразяваха в поправка на машините в производството. След известно време, преминах на следващото ниво – от младши в утвърден техник.

Какви специалисти работят в Melexis и как обменът на опит влияе на развитието на професионалната квалификация на наетите български специалисти в компанията?

Melexis има 19 представителства на 3 континента, като офисът в България е най-големият. В момента в България работят над 600 души. 40% от тях са с инженерна и техническа насоченост. През 2021 г. разширихме научноизследователската и производствената ни база в София, а това доведе и до нуждата от разрастване на екипите ни от оператори, техници и инженери. С радост приветстваме специалистите, които искат да се развиват в международна компания. Заинтересованите могат да прочетат повече за позициите на: melexis.com/sofia

Присъствието на технологични компании в България предоставя възможност на младите специалисти да нaмерят реализация у нас, вместо в чужбина. От гледна точка на опита Ви в Melexis, на какво ниво са българските специалисти и как виждате развитието на технологичното производство в България?

България е страна с традиции в областта на микроелектрониката. Работим по международни стандарти и смятам, че българските специалисти не отстъпват на чуждите. Конкретно в Melexis, често работим с колеги от чужбина по проекти, сътрудничим си и обменяме опит с другите представителства. Както вече споменах, в България разширихме научноизследователската и производствената си база и имаме доста новоназначени колеги, което е доказателство, че можеш да намериш работа и да се реализираш у дома.

 

Какви са интересите Ви извън професионалния живот? Предлага ли Melexis гъвкавост на служителите си по отношение на баланса личен живот – работа?

Обичам да се разхождам сред природата, в планините, както и да пътувам. Компанията насърчава баланса личен живот-работа, като подкрепя идеята за клубове по интереси, каквито имаме в компанията. Заради разпространението на пандемията от COVID-19 една част от тях не бяха много активни, други преминаха онлайн, и дори се родиха идеи и за нови.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Експерт за отложената либерализация на тока: Не смятам, че ще плащаме повече

Решено: Служебният министър трябва да предоговори договора с "Боташ" (ВИДЕО)

Кои са най-устойчивите градове в Европа и в света?

Кабинетът отпусна парите за компенсиране на сметките за ток на училища, детски градини и църкви

Шринкфлацията застигна супермаркетите в тази европейска страна

Идва американското ядрено гориво за АЕЦ "Козлодуй"

Европа има нужда от два нови атомни реактора на година

На първо четене: Отлага се пълната либерализация на пазара на ток

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 13.04-19.04.24

АПИ загуби дела за стотици милиони левове

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com