Домусчиев иска да се говори за шистовия газ след края на "Южен поток"

24604
Домусчиев иска да се говори за шистовия газ след края на "Южен поток"

Така се получи, защото аз съм един от активно подкрепящите КРИБ. С тези думи собственикът на „Лудогорец” Кирил Домусчиев обясни защо е станал председател на УС на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ).

Убеден съм, че бизнесът трябва да следи изкъсо всичко, което се приема като организация. Така Домусчиев обясни пред Нова телевизия своята амбиция като председател на КРИБ.

КТБ чакаше парите от "Южен поток", но не стана, твърди Хампарцумян

Няма струпване на хора. Ние започваме работа от 8:00 часа, на места е имало по 10-20 души, но наистина няма смисъл всички да се втурв...

Смятам, че трябва дори да се отвори темата за шистовия газ, подчерта Домусчиев, визирайки и вчерашното решение за старт на процедура за концесия за проучване и добив на газ в Черно море и спирането на „Южен поток”. Факт е, че Полша се откъсна от газовата зависимост. За съжаление сме много малки и не умеем да си пазим интересите.

От доста време провеждам срещи с хората, които работят по „Южен поток” – дори и от руска страна. От месец, месец и половина имаше сигнали за спиране на проекта. Не вярвах в началото и мислех, че е метод за работа, но се оказа, че не е така. Мисля, че губим от провала на проекта, но „за съжаление” България е членка на ЕС и трябва да се съобразим с Брюксел, хвърли задочно вината върху Европейския съюз Домусчиев. Припомняме, че "Адванс инженеринг" на братята Кирил и Георги Домусчиеви участва в скандалния коледно-новогодишен търг за строежа на "Южен поток".

„Южен поток” щеше да е диверсификация на доставките и дори транзитните такси да не са толкова високи, колкото каза Владимир Путин (бел. ред. – 400 млн. евро годишно), то наистина губим. А минаването през Турция не е скъпо за Русия и Анкара, смята Домусчиев. Щяхме да транзитираме газ, да имаме една минимална печалба. Факт е, че сега България плаща по-скъп газ от Украйна дори, а тя е във фактическа война с Русия, обясни Домусчиев.

Не мисля, че са дадени много пари за „Южен поток”, продължи Домусчиев. Дадени са пари само за една от четирите тръби и то от руска страна – лесно може да се пренасочи към Турция, смята бизнесменът (бел. ред. – според анализ на „Коммерсант” Русия е изхарчила 400 млрд. рубли за "Южен поток"). Сега ние трябва да сме активните, да защитим националния интерес. Не виждам как той сега е защитен, каза Домусчиев.

Без да правя някакви четки на Бойко Борисов, той показа характер. Ако нямаше правителство, сега нямаше да има изплащане на влоговете от КТБ, продължи Домусчиев.

Гогов: Ако Борисов поиска договорите за "Южен поток", ще му ги дадем

Документите по проекта могат да се намерят, освен в "Южен поток България" и в Българския енергиен холдинг. Ако ги поискат, ще ги даде...

На въпрос искали ли са висши държавни служители да го корумпират и да дава на държавата „под масата”, Домусчиев отговори, че не е имало бизнесмен в България, който да не е бил натискан. Разкажете ситуация без имена, попитаха от Нова телевизия. Предприемачът даде пример – преди доста години, десетина, дойде представител на една от управляващата партия и ми направи предложения, за които трябват пари. Аз им казах: „Извинявайте, аз не виждам това предложение да ми помага”. „Ти не разбираш ли – няма да ти пречим”, отвърна ми човекът. Това се случи доста преди 2004 година. Затова с брат ми насочихме бизнеса си към сегменти, в които да не зависим или да зависим малко от държавата, разказа Домусчиев. Когато бизнесът ти не е свързан с обществени поръчки, а е производство и продажба на продукцията навън, тогава трудно могат да те рекетират, поясни бизнесменът. Но добави, че КРИБ се бори с тези явления и вече заради европрограмите контролът е много строг.

Давам хляб на 7 хил. души в България и по света. Не съм правил сметка на средната заплата, но на територията на България средното възнаграждение е над 1000 лева, каза предприемачът. КРИБ няма проблем с минималната работна заплата

Футболът

Нямам представа – така Домусчиев отговори на въпрос кой ще е следващият треньор на националния отбор. Не бих желал да е Ивайло Петев или Стойчо Стоев, за да не ме обвиняват. Не съм помагал на Марек, за да спъва ЦСКА. На много хора пречим, защото с проекта „Лудогорец” им развали схемичките, обясни собственикът на българския клубен шампион.

Ако моята дума тежеше, Любослав Пенев щеше да си отиде още преди мача на националите с Малта. Той не се появи дори на Изпълкома, което не беше редно. Неговите приятели (бел. ред. – Борислав Михайлов, Емил Костадинов и Йордан Лечков) го защитиха, а после бяха оплюти. Ще идвам пак в Нова телевизия, но ако може по-малко да говорим за публика, завърши Домусчиев.

Борисов изпълнява газово обещание към САЩ - започва процедура за шелфа на Черно море

След като вече втори ден вълненията около обявеното от руския президент Владимир Путин спиране на "Южен поток" не стихват, днес беше вз...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика