Драстичен спад на чуждите инвестиции у нас през тази година

2943
Драстичен спад на чуждите инвестиции у нас през тази година
Снимка: iStock

Преките чуждестранни инвестиции в България възлизат на 852.6 млн. евро за първите девет месеца на настоящата 2021 година, сочат предварителните данни на Българската народна банка. Това е спад от 61.3% спрямо същия период на миналата година, когато нетният поток на преките инвестиции в страната бе с 1.35 млрд. лева по-висок. За сравнение, към края на септември 2020 година чуждите инвестиции у нас възлизаха на 2.2 млрд. лева, което е 2.6 пъти повече спрямо настоящото равнище.

Конкретно през септември, чуждите вложения възлизат на 159.9 млн. евро, което е с около 15 млн. евро по-малко спрямо същия месец на миналата година.

През тази година потокът на преките инвестиции в България се равнява на 1.3% от брутния вътрешен продукт на страната, което е три пъти по-ниско спрямо резултата от миналата година. Преките инвестиции за първите 9 месеца на 2020 година се равняваха на 3.6% от БВП на България.

Трябва да се отбележи, че данните са предварителни, което означава, че подлежат на ревизия, която може значително да измени размера им.

Нетният поток от инвестиции на чуждестранни лица в недвижими имоти е отрицателен за първите девет месеца на тази година, достигайки размер от - 3.7 млн. евро, при положителен нетен поток от 0.5 млн. евро за януари – септември 2020 година.

Най-големите нетни положителни потоци по преки инвестиции в страната за януари – септември 2021 г. са от Люксембург (367.1 млн. евро), Германия (256.5 млн. евро) и Австрия (147.4 млн. евро), а най-големият нетен отрицателен поток е към Русия (233.2 млн. евро).

Чуждите инвестиции намаляват с близо 61%

Чуждите инвестиции в България възлизат на 797.1 млн. евро (1.2% от БВП на страната) към края на месец август тази година, сочат данните...

Дяловият капитал (преведени/изтеглени парични и апортни вноски на нерезиденти в/от капитала и резервите на български дружества, както и постъпления/плащания по сделки с недвижими имоти в страната) е положителен и възлиза на 50 млн. евро за януари – септември 2021 г. Той е по-малък със 193 млн. евро от този за януари – септември 2020 г., който е положителен в размер на 243 млн. евро.

По предварителни данни, статия Реинвестиране на печалба (показваща дела на чуждестранните инвеститори в текущата печалба или загуба на дружеството на база на счетоводни данни за финансовия резултат) е положителна и възлиза на 1.0219 млрд. евро, при положителна стойност от 693.5 млн. евро за януари – септември 2020 г.

Нетният поток по подстатия Дългови инструменти (промяната в нетните задължения между дружествата с чуждестранно участие и преките чуждестранни инвеститори по финансови, облигационни и търговски кредити) е отрицателен и възлиза на 416.5 млн. евро, при положителна стойност от 1.266.4 млрд. евро за януари – септември 2020 година.

По предварителни данни нетният поток на преките инвестиции в чужбина за януари – септември 2021 г. възлиза на 43 млн. евро (0.1% от БВП), при 133.3 млн. евро (0.2% от БВП) за януари – септември 2020 г. През септември 2021 г. нетният поток е отрицателен и възлиза на 1.1 млн. евро, при положителна стойност от 24.3 млн. евро за септември 2020 година.

*БНБ публикува месечни данни за нетния поток на преките инвестиции за съответния месец, които включват всички трансакции, извършени през отчетния период. Нетният поток е отчетен съгласно принципа на първоначалната посока на инвестицията.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Пристига първото ядрено гориво от "Уестингхаус" за АЕЦ "Козлодуй

Експерт за отложената либерализация на тока: Не смятам, че ще плащаме повече

Решено: Служебният министър трябва да предоговори договора с "Боташ" (ВИДЕО)

Кои са най-устойчивите градове в Европа и в света?

Кабинетът отпусна парите за компенсиране на сметките за ток на училища, детски градини и църкви

Шринкфлацията застигна супермаркетите в тази европейска страна

Идва американското ядрено гориво за АЕЦ "Козлодуй"

Европа има нужда от два нови атомни реактора на година

На първо четене: Отлага се пълната либерализация на пазара на ток

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 13.04-19.04.24

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com