Едва 6 страни в ЕС отчитат ръст в продажбите на нови коли, България е сред тях

3035
Едва 6 страни в ЕС отчитат ръст в продажбите на нови коли, България е сред тях
Снимка: iStock

Продажбите на нови коли в Европейския съюз продължават да отчитат понижение в резултат на затруднените вериги за доставки, които ограничават производството на автомобилните концерни. Така едва шест страни членки на ЕС отчитат годишен ръст в продажбите на нови коли през първото полугодие, като България е една от тях, сочат данните на Асоциацията на европейските автомобилни производители ( ACEA). Конкретно за месец юни обаче, продажбите у нас записват минимално понижение.

През месец юни тази година, регистрациите на нови автомобили от първи собственик в ЕС намаляват с 15.4% на годишна база до общо 886 510 броя. Това е най-слабият месец юни от 1996 година насам.

Масово караме коли втора ръка на над 10 години

6 от 10 души в България притежават автомобил, като обикновено превозното средство е закупено втора употреба и е на над 10 години. Това ...

За слабия резултат допринасят и четирите основни европейски пазара. Германия записва спад от 18.1% на годишна база през юни, следвана от Италия (-15%), Франция (-14.2%) и Испания (-7.8%). Продажбите на нови коли в България намаляват с 1.2% през юни спрямо същия месец на миналата година до общо 2 918 броя.

За първите шест месеца на тази година в ЕС са регистрирани 4.6 млн. нови коли от първи собственик, което представлява спад от 14% на годишна база. Всички най-големите пазари в Европа отчитат понижение: Италия (-22.7%), Франция (-16.3%), Германия (-11%) и Испания (-10.7%).

Едва шест страни от ЕС регистрират годишен ръст в регистрациите на нови коли през първите шест месеца на 2022 година, като България се нарежда на второ място по темп на нарастване.

Първа по ръст е Румъния (+23.1% до общо 58 712 регистрации на нови коли), следвана от България (+13.3% до 14 639 регистрации), Латвия (+6% до 8 146 регистрации), Кипър (+5.9% до 6 133 регистрации), Словакия (+3.9% до 39 953 регистрации) и Ирландия (+2.1% до 65 174 регистрации).

Продажбите на нови коли в Европа паднаха до историческо дъно, докато в България се отчита ръст

Продажбите на нови коли в Европейския съюз продължават да намаляват, като основна причина за това е недостигът на полупроводникови чипо...

Най-много нови коли за първите шест месеца на тази година са продадени традиционно в Германия (1.23 млн. броя). Това е единствената държава в ЕС, в която продажбите надхвърлят психологическата граница от 1 млн. броя. На второ и трето място се нареждат Франция (771 980 броя) и Италия (684 228 броя).

Продажбите във Великобритания, която вече не е член на ЕС, възлизат на 802 079 броя за първото полугодие,което представлява спад от 11.9% на годишна база.

Лидер по продажби в ЕС е Volkswagen Group с общо 1 137 200 реализирани автомобила за първите шест месеца на тази година, като резултатът намалява с 18.5% спрямо същия период на миналата година.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Бившият директор на “Ел Би Булгарикум” твърди, че сегашното ръководство е с изтекъл мандат

Удар по свободата на медиите: Журналист за ефекта от забраната на реклама на хазарт

Радев се намеси: Вето върху текстове на Закона за инвестициите

Отлагането на либерализацията на тока ще ни коства милиарди от Европа: Говори Атанас Пеканов

Официално: Над 1,1 милиарда е печалбата ни от "Турски поток" досега

Енергийният министър заминава за Турция да предоговаря с "Боташ"

Най-големият безмитен магазин в България отвори врати

Повече компании в България смятат да наемат нови служители през летния сезон

ЕЦБ: Очакванията за инфлацията на потребителите в еврозоната вървят надолу

Гвоздейков подписа с поляци за доставка на 7 двуетажни влака

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика