Европейският инвестиционен фонд финансира с 300 млн. лв. български фирми

1552
Европейският инвестиционен фонд финансира с 300 млн. лв. български фирми
Снимка: МИР

Европейският инвестиционен фонд подписа гаранционни споразумения в размер на 300 млн. лв. с четири български банки. Финансирането е за зелен преход и устойчив растежа на малките и средни предприятия у нас.

"Дългогодишното партньорство с Европейския инвестиционен фонд подчертава ангажимента на правителството за подобряване на икономическото развитие на България. Министерството на иновациите и растежа вижда финансовите инструменти в рамките на Плана за възстановяване и устойчивост като следващата стъпка по този успешен път", заяви при подписването министърът на иновациите и растежа Милена Стойчева.

По думите и, чрез тези гаранции не само ще се насърчат инвестициите за действия в областта на климата, но и ще укрепят устойчивостта и конкурентоспособността на българския бизнес. Тя подчерта, че от началото на мандата на програмата JEREMIE сътрудничеството с ЕИФ е крайъгълен камък в трансформирането на българската икономика.

Още: МИР представи пред български фирми възможностите за подкрепа от Фонда на НАТО за иновации

В рамките на Гаранцията за конкурентоспособност на малките и средни предприятия (в размер на 150 млн. лв.) банките ще предоставят заеми при преференциални условия на малки и средни предприятия, за да подпомогнат укрепването на тяхната устойчивост и повишаване на тяхната производителност на фона на икономическа несигурност. Гаранцията за устойчивост (също в размер на 150 млн. лв.) ще бъде насочена към инвестиции в действия по климата, енергийна ефективност и възобновяема енергия от малки и средни компании и жилищни асоциации в подкрепа на прехода към зелена икономика.

МИР възложи на ЕИФ изпълнението на финансовите инструменти от ПВУ в размер на 660 млн. лв., като подписа споразумения за управление на дялови и дългови инвестиции през декември 2022 г. През ноември стартира единият финансов инструмент – Капиталов фонд за възстановяване и развитие, който ще подкрепи българския бизнес с 360 млн. лв. за иновации и инфраструктура.

"Благодарение на отличното сътрудничество с българските власти и банките, които са наши партньори в страната, ЕИФ успя в рекордно кратки срокове да даде старт на реалното финансиране от тези гаранционни инструменти. С днешните споразумения ще се предостави възможност на малките и средните предприятия да разширят и модернизират своята дейност и да дадат своя принос за постигане на едно по-зелено бъдеще“, коментира директорът „Финансови програми“ на ЕИФ Винсент Ван Стинсел.

Още: Европейският инвестиционен фонд подкрепя българския бизнес с 360 млн. лв

Подписването на финансовите инструменти следва да отключи ново банково финансиране в размер до 2 млрд. евро в подкрепа на устойчивия растеж и конкурентоспособността на малките и средни предприятия и ще допринесат за зелената трансформация на българската икономика.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Отлагането на либерализацията на тока ще ни коства милиарди от Европа: Говори Атанас Пеканов

Официално: Над 1,1 милиарда е печалбата ни от "Турски поток" досега

Енергийният министър заминава за Турция да предоговаря с "Боташ"

Най-големият безмитен магазин в България отвори врати

Повече компании в България смятат да наемат нови служители през летния сезон

ЕЦБ: Очакванията за инфлацията на потребителите в еврозоната вървят надолу

Гвоздейков подписа с поляци за доставка на 7 двуетажни влака

Забрана за рекламата на хазарт мина на първо четене със заявки за бързо приемане

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 20.04-26.04.24

Евтим Милошев очаква успешен летен сезон

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика