Горанов защити данък "уикенд": Нищо ново не се случва за бизнеса

7708
Горанов защити данък "уикенд": Нищо ново не се случва за бизнеса
Снимка: БГНЕС

Системата на ДДС не е променена. И на ниво директива и на ниво закон при ползването за лични нужди активи на регистрирано по ДДС лице се счита за облагаема доставка. Това каза министърът на финансите Владислав Горанов пред журналисти в парламента, предаде "Фокус".

Горанов заяви, че промените, които са се направили в Закона за ДДС целят да дадат ясен ред за това по какъв начин данъчните служители да регулират процесите, без да създават допълнителни ангажименти за бизнеса.

Радан Кънев поиска оставката на финансовия министър Горанов

Лидерът на ДСБ Радан Кънев поиска оставката на финансовия министър Владислав Горанов заради разкритието, че т.нар. данък "уикенд" се пр...

"Дори в първия закон за ДДС от 1993 година ползването за лични нужди на активи се третираше като облагаема доставка и за него се дължеше данък. В този смисъл нищо ново не се случва като ангажимент за бизнеса", каза финансовият министър. "Напротив вкарват се правила да няма своеволно и противоречиво третиране на операции от страна на данъчната администрация“, заяви той.

Предложените промени в Закона за корпоративното подоходно облагане (ЗКПО) за частично връщане на данък добавена стойност на фирми, които използват активи освен за служебни и за лични нужди, придоби популярност в общественото пространство като данък "уикенд". Тази седмица стана ясно, че данъкът, предложен от финансовия министър Владислав Горанов не е изцяло отхвърлен. Това показва публикуван в Портала за обществено обсъждане правилник за прилагането на закона за ДДС. В правилника се предвижда от догодина фирмите да трябва да пишат в отделна графа в отчетите си пред НАП - "за доставка на стока или услуга за лични нужди". Точно по тази графа на практика няма да се възстановява ДДС. Това е записано в новия член 113а на Закона за ДДС.

Първият месец, в който ще се случи това, ще бъде февруари, защото за декември важат досегашните формуляри. Размерът на ДДС-то, което ще се връща, ще е пропорционално на използваното за лични нужди. Делът за лично ползване ще се определя по лична преценка на фирмите и съответно ще се пресмята пропорционално на данъчната основа.

Вчера, 17 декември, лидерът на ДСБ Радан Кънев поиска оставката на Владислав Горанов заради това, че данък "уикенд" се прокарва тихомълком и все пак фирмите трябва да връщат данък, ако използват фирмени вещи и за лични цели.

Припомняме, че предложението за частичното връщане на ДДС беше отхвърлено в пленарната зала от депутатите  в края на ноември. Предвиждаше се не 100%, а само 70 на сто от данъка върху добавената стойност при покупка на автомобил, който се използва и за лични нужди, да се възстановява на фирмите. Законопрокетът беше приет на първо четене на 11 ноември, а вносител е Министерски съвет. Но между първо и второ четене при разглеждането в комисията по бюджет и финанси депутатите отхвърлиха спорното предложение. 

Горанов: Данъкът за стари автомобили трудно ще се промени

Данъкът за стари автомобили трудно ще се промени. Това заяви финансовият министър Владислав Горанов по време на дискусията "Да! На бълг...

С новите сега предлагани промени в Правилника за прилагане на ДДС не става ясно дали всяка една служебна вещ, независимо от стойността ѝ, попада в законовата поправка, ако се ползва за лична нужда.

Днес Горанов коментира и поисканата от рана Къневоставка с думите: "А иначе вероятно с други мотиви г-н Кънев ще търси опозиционната си роля, но специално с тези, които изтъкна за моята оставка, не са достатъчни, за да мисля за това“.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика