Горивата поскъпват, сериозна разлика в цените по места

2725
Горивата поскъпват, сериозна разлика в цените по места
Снимка: iStock/Guliver

В навечерието на летния сезон цените на горивата тръгнаха нагоре. Това се случва всяка година независимо от цената на петрола. Запазва се и очерталата се в последните няколко месеца тенденция най-скъпо да излиза зареждането на резервоара на шофьорите от Западна България - София и Ловеч. Най-евтино е във Варна, като цената расте с отдалечаването от крайбрежието.

Средната цена на литър от най-масовия бензин А95 вече е 1.85 лв. Разликата в отделните части на страната обаче е много голяма и варира от 1.62 до 1.95 лв. за литър. Това показа справка на в. "Сега" в сайта за актуални цени на горивата fuelo.net. Подобна е ситуацията и с А98, чиято цена днес "играеше" от 1.85 до 2.22 лв. за литър. И тук най-изгодно излиза пълненето на резервоара около Варна, Търговище и в Пловдив, а най-солено е зареждането в Пазарджик, Казанлък и Батак. Разлики има и в цените на дизела - вчера той се продаваше между 1.56 и 1.87 лв. за литър. Най-евтино бе в Сливен и Пловдив, най-скъпо в София и Сопот.

Марешки вече съжалява, че включил въпрос за аптеките в референдума си

Карате ме да съжалявам вече, но по принцип не съжалявам. Така бизнесменът Веселин Марешки коментира последния въпрос в референдума си, ...

От началото на годината част от бензиностанциите задържаха цените си високи въпреки колебанията в цената на петрола. Неговата цена наред с курса на долара и индексите на международните пазари са основните фактори, които влияят на стойностите на горивата. Нефтът достигна най-ниските си стойности - под 30 долара за барел (около 159 литра) в средата и края на февруари. Това би трябвало да се отрази на цените на горивата с разлика от един и половина до два месеца, но не се случи. Поскъпването на петрола с около 20% през април обаче вероятно е калкулирано в цените по бензиностанциите.

Драстичните разминавания в цените на бензина и на дизела варират от няколко стотинки до над 0.50 лв. за литър от месеци, при това често в обекти на една и съща верига. В морската столица Варна например обяснението е в ценовата политика на бизнесмена Веселин Марешки, който обяви изключително ниски цени на горивата и привлече голяма част от клиентите на конкурентните петролни фирми. Самите те се видяха принудени също да намалят цените.

Заради сходни цени на горивата в началото на годината Комисията за защита на конкуренцията започна разследване на евентуален картел между "Шел България", "Ромпетрол България", "Еко България", "OMW България", "Петрол", "НИС Петрол" и "ЛУКойл България". Става дума за "опасно близки" цени на горивата от началото на 2012 г. до юни миналата година. Резултат от разследването засега няма.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика