Изработваме 25 лева БВП на час

2297
Изработваме 25 лева БВП на час
Снимка: Thinkstock

Всеки зает в България създава средно по 24.8 лева брутен вътрешен продукт за един отработен час. Така на едно заето лице се падат 9 879.3 лева от текущия обем на БВП на страната през третото тримесечие на тази година. Брутният вътрешен продукт (БВП) на един зает се увеличава реално с 1.9% в сравнение със същото тримесечие на предходната година, сочат предварителните данни на Националния статистически институт.

Заетите лица в икономиката са 3.657 млн., а общият брой отработени часове достига 1.456 милиарда. Структурата на заетостта по икономически сектори през третото тримесечие на 2021 г. спрямо съответното тримесечие на 2020 г. показва увеличение на относителния дял в сектора на услугите и индустриалния сектор и намаление на относителния дял в аграрния сектор.

57.1% от заетите у нас работят в сектора на услугите;        Източник: НСИ

Брутната добавена стойност (БДС) средно на един зает през третото тримесечие на 2021 г. се увеличава реално с 0.9% в сравнение със същия период на предходната година, а БДС за един отработен човекочас се увеличава реално с 1.8%.

По предварителни данни за третото тримесечие на 2021 г. равнището на производителността на труда в индустриалния сектор е 9 067.8 лв. брутна добавена стойност средно на един зает и 22.0 лв. за един отработен човекочас.

В сектора на услугите всеки зает произвежда средно 8 866.3 лв. БДС, като за един отработен човекочас се създават средно 22.4 лв. от текущия обем на показателя.

Изненадващ ръст на българската икономика през третото тримесечие

Икономиката на България нараства с 4.6% през третото тримесечие на тази година спрямо същия период на миналата 2020 година, сочат сезон...

Най-ниска е производителността на труда в аграрния сектор - 3 567.3 лв. БДС на един зает и 9.2 лв. за един отработен човекочас.

Безработицата на исторически ниско ниво

Изпращаме 2021 г. с исторически най-ниското ниво на безработица в България от 4,8% в началото на декември, въпреки ограниченията, които пандемията поставя пред възстановяването на икономиката. Това каза вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Гълъб Донев при откриването на 18-ото издание на форума „Работодател на годината“, организиран от Агенцията по заетостта.

Близо 153 000 безработни започнаха работа на първичния пазар на труда от началото на годината. Продължиха и активните действия за превенция на продължителната безработица и индивидуална работа с хората, които са икономически неактивни и трудно намират работа сами, отбеляза Донев и добави, че в резултат на това през 2021 г. броят на продължително безработните е намалял над два пъти за последните 5 години – от 103 098 през 2016 г. до 40 078 през октомври 2021 г.

Министър Донев посочи най-важните предстоящи задачи в областта на политиката на пазара на труда. Сред приоритетите на Министерството на труда и социалната политика в средносрочен план е подготовката на Стратегия за активиране на икономически неактивните, валидирането на придобитите по неформален начин знания и умения, разработването на нови прогнози за потребностите от работна сила и масовото прилагане на професионалното и кариерното ориентиране. С тези мерки ще подкрепим инвестициите и усилията на работодателите в реализирането на проекти за повишаване на квалификацията на работната сила, каза Донев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

"Единственият път за вход на руски газ ще е през България": Илиян Василев за "Турски поток"

Росен Карадимов: Министерството на иновациите и растежа внася стратегията за развитие на ББР

България увеличава вноса на евтини млечни суровини от Украйна

Турският финансов министър: От юни се задава бърз спад на инфлацията

Три компании ще инвестират общо над 100 млн. лв. в Бургас

Борисов забранява руския газ: Експерти говорят в парламента (ВИДЕО)

"Главболгарстрой" ще строи паркинг с 1000 места на Летище София

Високите световни цени на храните най-сетне може да се понижат през 2024 година

Любослав Костов: Хората в риск от бедност и социално изключване са над 30%

Може ли Индия да стане икономическа суперсила?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика