Как да намалим излишното харчене на ток

4654
Как да намалим излишното харчене на ток
Снимка: Actualno.com/Теодора Димитрова

Как с няколко лесни стъпки можем да оптимизираме разходите си за ток, информират от "ЕVN България". Съветите са разделени в две основни групи, относно потреблението: на електроенергия и на топлинна енергия. Ето какво би намалило излишното харчене на ток:

При отсъствие от дома не спирайте изцяло климатика, а намалете градусите на отопление. По този начин помагате на компресора да работи ефективно, външното тяло не замръзва и поддържате оптимална температура в помещенията.

Добрев смята, че ако американските централи работят на пълна мощност, токът за бизнеса ще е по-евтин

Т.нар. американски централи "Марица Изток" 1 и 3 работят на 50% от възможностите си. За сметка на това на енергийната борса се търгува ...

Когато готвите, използвайте остатъчната топлина на фурната. Ако изключвате фурната 10 минути преди обичайното време, ще спестите до 20% от разходите за нейната работа.

Използвайте енергоспестяващи LED крушки. Така можете да спестите около 90% от енергията за осветление. В някои помещения можете да инсталирате ключ със сензор за движение, за да използвате светлината само когато Ви е нужна.

При пране можете да повлияете на консумацията на електроенергия, като намалите температурата на водата с няколко градуса. Друг начин е да изберете пералня, която е с вместимост, подходяща за консумацията Ви – например за до 5 килограма пране, вместо до 10 килограма.

Регулярното почистване на уредите (филтри, размразяване, дори реотани на фурната) ще намали значително консумацията им на електроенергия и съответно месечните сметки.

Защо Смолянско остана без ток дълго време - заради институционално безхаберие

Основен проблем за създалата се бедствена ситуация в Смолянско е непочистената ивица от дървета около пътищата – това са сервитут...

Не покривайте радиаторите с дрехи и пердета и не ги преграждайте с мебели. Те трябва да са открити, така че да излъчват безпроблемно топлината. Включвайте радиаторите във всички стаи на по-ниска степен, вместо да опитвате да отоплите цялото жилище с един радиатор. На едно отоплително тяло е нужна много повече работа за постигане на равномерна и постоянна температура в целия дом.

Проветрявайте жилището си за кратко с широко отворени прозорци. Така въздухът в помещението ще се смени бързо, но стените няма да изстинат и повторното затопляне на стаите ще е по-лесно.

Оборудвайте отоплителните тела в дома си с вентили с терморегулатори. Така ще можете ефективно да контролирате и да поддържате желаната от Вас температура в помещенията.

Енергийната ефективност също спестява средства. Може да предприемете мерки за повишаването й в цялото жилище, като например, подмяна на дограма и изолация на външните стени.

Правителството обмисля "зелена добавка" за изнасяната електроенергия

"Енергийната диверсификация е необходимо условие за гарантиране на конкурентоспособна икономика." Това каза министърът на енергетикат...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Отлагането на либерализацията на тока ще ни коства милиарди от Европа: Говори Атанас Пеканов

Официално: Над 1,1 милиарда е печалбата ни от "Турски поток" досега

Енергийният министър заминава за Турция да предоговаря с "Боташ"

Най-големият безмитен магазин в България отвори врати

Повече компании в България смятат да наемат нови служители през летния сезон

ЕЦБ: Очакванията за инфлацията на потребителите в еврозоната вървят надолу

Гвоздейков подписа с поляци за доставка на 7 двуетажни влака

Забрана за рекламата на хазарт мина на първо четене със заявки за бързо приемане

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 20.04-26.04.24

Евтим Милошев очаква успешен летен сезон

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика