Как да спестите пари от следващата си автомобилна застраховка?

1461
Как да спестите пари от следващата си автомобилна застраховка?
Снимка: Trusti

Намирането на правилната автомобилна застраховка често може да бъде затрудняващ процес, свързан с големи разходи и време. Въпреки това, ако сте наясно с нуждите си, можете лесно да откриете възможности как да спестите значителна сума от следващата си застрахователна премия.

В това ръководство ще откриете полезни съвети за факторите, които влияят върху вашата застраховка, как да изберете най-добрия вариант за вас и как да спестите пари при следващата си автомобилна застраховка.

Изборът на автомобил

Видът превозно средство, което притежавате, оказва значително влияние върху застрахователната премия. Превозните средства с по-ниска пазарна стойност и мощност са по-рентабилни и могат значително да намалят застрахователните разходи.

Изберете подходящата застраховка (Каско, Гражданска отговорност или и двете)

Застраховка „Гражданска отговорност“ е задължителна полица за собствениците на превозни средства, която осигурява покритие за вреди или наранявания, причинени на трети лица от превозно средство. Това означава, че ако сте участвали в пътен инцидент и се установи, че е по ваша вина, вашата полица Гражданска отговорност ще покрие вредите или нараняванията, причинени на другата страна.

Ако искате да бъдете напълно защитени на пътя от финансови загуби, тогава трябва да направите и застраховка Каско на вашия автомобил. Тя ще ви осигури покритие срещу щети, които са причинени на вашето собствено превозно средство, плюс клауза „Кражба“ на автомобила.

Изборът на правилната застраховка - Каско или Гражданска отговорност - зависи от вашите специфични нужди и вида защита, която търсите. 

Използване на онлайн калкулатор за сравнение

Съществуват уебсайтове, които предлагат опцията да сравнявате застрахователни оферти. Те ще ви помогнат да намерите най-рентабилната застраховка, без да губите време и пари.

Използването на такива уебсайтове за сравнение ви дават възможност да направите по-информиран избор и потенциално да се възползвате от конкурентни цени.

Такъв пример онлайн застрахователната платформа Trusti.bg, която ще ви даде бърз, лесен и прозрачен начин да сравните оферти за застраховка Гражданска отговорност и да спестите средства от следващата си автомобилна застраховка.

Редовно преглеждайте покритието на полицата си

Ако вашите обстоятелствата се променят, това може да се отрази и на застрахователните ви нужди. Периодично преглеждайте покритието си, за да се уверите, че отговаря на текущите ви изисквания. Съответното коригиране на полицата може да ви помогне да избегнете по-скъпо плащане за покритие, от което не се нуждаете.

Плащайте на по-малко вноски

Стандартна автомобилната застраховка е с продължителност 1 година. Когато сключвате застраховката на вашия автомобил, имате право да избирате начина на плащане, като може да го разсрочите на вноски (1, 2 или 4) за година. Препоръчително е да заплатите на една вноска - по този начин ще избегнете оскъпяване от крайната цена.

Съвети за превенция

Шофьорското досие не е тайна информация и застрахователните компании го гледат, когато сключвате застраховка. Ако имате инциденти на пътя, това неизбежно ще увеличи застрахователната ви премия. Ето и няколко практични съвета, за да сте в безопасност на пътя и да спестите пари при застраховане:

  • Винаги носете предпазен колан, независимо дали сте шофьор или пътник
  • Спазвайте дистанция за намаляване на риска от инциденти. За скоростните пътища тя е разстояние от 60 м, а за шофиране в градски условия 25 м при сухи условия. Ако метеорологичните условия са влошени, тогава дистанцията се увеличава.
  • Не използвайте алкохол и забранени субстанции, докато шофирате - това е не само незаконно, но и изключително опасно. Ако попаднете в ПТП, употребили забранени субстанции, застраховката няма да покрие нанесените щети и дори може да се стигне до анулиране на застрахователната полица.
  • Шофирайте безопасно и бавно - глобата за превишена скорост е между 20 и 1000 лв. 

В заключение

Навигирането в света на автомобилното застраховане не е нужно да бъде непосилно трудно и скъпо. Направете проучване на възможностите за покритие и използвайте калкулатор за сравняване на застрахователни оферти, като персонализирате сами вашето покритие, по този начин може да спестите значителна сума от следващата ви автомобилна застраховка.

Докато закопчавате колана за следващото си пътуване, уверете се, че сте подсигурени и за финансови спестявания. И не забравяйте: застрахователна платформа на Trusti.bg ще бъде до вас във всяка стъпка от застраховането.

Защото това е застраховането – лесно, бързо и прозрачно с Trusti.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com