Каша в социална комисия: Минималната заплата вече ще е различна за всеки

11513
Каша в социална комисия: Минималната заплата вече ще е различна за всеки
Снимка: iStock

Депутатите в социалната комисия в Народното събрание приеха промени в Кодекса на труда, с които въведоха брутна минимална заплата. Така след приетото предложение на ГЕРБ вместо да е основна заплата, най-ниското възнаграждение в страната вече ще включва някои допълнителния плащания.

Ако гласуваният днес в комисия текст мине и в пленарна зала, това на практика ще направи най-ниското възнаграждение за страната различно за всеки служител според неговия стаж , като едновременно с това класът ще се отмени за хората, които получават минимална заплата. 

По време на дебатите стана кристално ясно, че дори вносителите от ГЕРБ не са сигурни какво правят. От партията на Бойко Борисов смята, че в брутната заплата не влиза класа, но влизат личните осигуровки, а не участват тези за работодателя. От "Продължаваме промяната", които подкрепиха идеята разбират брутната заплата като включващата основната и всички допълнителни плащания с постоянен характер, включително класа.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова разкритикува добавянето на "брутна" към предложението. По думите ѝ така минималната работна заплата се бетонира и тя няма да се вдига през 2023 г. Още: Държавата не плаща, а иска бизнесът да увеличава заплати (ВИДЕО)

"Вкараха в минималната заплата думата "брутна", което означава, че много хора сега ще получат и по-малко от 710 лв. В 850 лв. брутна минимална заплата влизат клас прослужено време, нощен труд, извънреден труд. Всичко това досега беше над минималната заплата", обясни Нинова.

Деница Сачева от ГЕРБ коментира, че са се чули прекалено много разнопосочни мнения, че с предложението в Кодекса на труда, направено от тях, се залага механизъм за определяне на минималната работна заплата за в бъдеще. Сачева добави, че брутната минимална работна заплата включва в себе си всички постоянни плащания, които се дават от работодателя, като извън тази брутна минимална работна заплата могат да бъдат договаряни и допълнителни социални придобивки. Тя посочи, че в понятието влиза и клас прослужено време.

Припомняме, че в пленарна зала вече минаха текстове, според които минималната работна заплата вече трябва да възлиза на не по-малко от 50% от средната брутна работна заплата за страната за предходните 12 месеца. Текстовете минаха и днес, като това означава, че минималната заплата се повишава с 20% - от 710 на 850 лева. Правителството трябва да вкара в действие новата мярка още тази година, за да може минималната заплата за 2023 г. да се увеличи до предписания от парламента размер.

С промените в кодекса същият принцип ще се прилага оттук-нататък за всяка календарна година. Това ще става като размерът на минималното възнаграждение се актуализира в срок до 31 октомври на текущата година, за да бъде не по-малко от 50% от средната заплата за предходните 12 месеца. Още: Ваня Григорова: Минималната заплата трябва да е минимум 850 лева 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Официално: Над 1,1 милиарда е печалбата ни от "Турски поток" досега

Енергийният министър заминава за Турция да предоговаря с "Боташ"

Най-големият безмитен магазин в България отвори врати

Повече компании в България смятат да наемат нови служители през летния сезон

ЕЦБ: Очакванията за инфлацията на потребителите в еврозоната вървят надолу

Гвоздейков подписа с поляци за доставка на 7 двуетажни влака

Забрана за рекламата на хазарт мина на първо четене със заявки за бързо приемане

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 20.04-26.04.24

Евтим Милошев очаква успешен летен сезон

СЗБ: Българските институции най-сетне поставиха туризма като приоритет

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика