Казанджии се обединяват в сдружение

7444
Казанджии се обединяват в сдружение

Над стотина собственици на малки обекти за дестилиране от цялата страна ще се обединят в сдружение, съобщи в Хасково координаторът им Таня Бахчеванова, цитирана от БНР.

Новото сдружение ще бъде регистрирано в съда на 4 януари. Собствениците на казани приеха и декларация за трагичния инцидент в Якоруда, където шестима души починаха от отравяне с метилов алкохол. Алкохолът-убиец не може да бъде ракия, посочи Бахчеванова.

Ексхумираха тялото на починал в Якоруда заради ракията-убиец

В 10.00 ч. тази сутрин в Якоруда бе ексхумирано тялото на починалия на 26.12. Вайдин Мисанков, на 38 години. Ексхумацията е по искане н...

"За алкохол-менте не е необходим дестилационен съд. Трябва една стая, голям съд, спирт, есенция и една бъркалка. За традиционната българска ракия е необходим качествен материал, време за ферментация и регистриран обект за дестилиране - обект, който е минал през етапите на проектиране, изграждане, одобрение от различни институции, разрешение за ползване, регистриране в агенция "Митници", тежък физически труд и отговорност", заяви Бахчеванова. 

Според нея със законовите промени, които се отнасят за малките обекти за дестилиране, такива случаи ще зачестяват. "Тези промени връщат процеса по изваряване на ракия в мазетата, без необходимия контрол по качеството на продукта и криминализират насила един хилядолетен поминък, който е част от народната култура на българина", каза тя.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика