Михайлова: Европейският съвет не е обсъждал въпроса с добива на шистов газ

27628
Михайлова: Европейският съвет не е обсъждал въпроса с добива на шистов газ
Снимка: БГНЕС

Въпросът за добиване на шистов газ с технологията "фракинг" не е обсъждан на последното заседание на Европейския съвет на министрите по околната среда. Това заяви българският министър на екологията Искра Михайлова, цитирана от правителствената информационна служба.

Михайлова направи изявлението във връзка с информация, съобщена от лидера на "Зелените" Борислав Сандов. Тя посочва, че дневният ред на последния Европейски съвет може да бъде открит на официалния му сайт.

Борислав Сандов: България е гласувала против задължителна ОВОС при сондажи за шистови горива*

България е гласувала против въвеждането на задължителна Оценка за въздействие върху околната среда при сондажи за неконвенционални гори...

На официалния сайт на Европейския съвет действително е посочен дневният ред на заседанието от 19 декември. Той включва общата политика за сигурност и отбрана, икономически и паричен съюз и икономическа и социална политика плюс разширяване, миграция и енергетика.

По думите на Сандов обаче става въпрос за гласуване в т.нар. КОРЕПЕР, където представител на България е Петя Василева. Това е т.нар. Комисия на постоянните представители, в която влизат представители на трите основни институции на ЕС. Те договарят и изглаждат текстовете на различните европейски директиви, за да има синхрон в крайното решение, когато ЕП и Съветът има законодателни права в дадена област. Ако ЕП приеме един текст, а Съветът - друг, точно КОРЕПЕР е органът, който изглажда противоречията. Ако това не стане, то предложената промяна на законодателството не се приема и евентуално Европейската комисия след време дава ново предложение за обсъждане.

Отделно пред Actualno.com вчера Сандов коментира, че гласуването е засягало не добив на шистов газ, а задължителна ОВОС за разрешение за сондаж за неконвенционални горива. Това включва и шистов газ, но сондажът означава проучване. Въпросът касае одобрен от Европейския парламент текст за промяна в Директивата за Оценка на въздействието на околната среда, който предвижда задължително изготвяне на Оценка за въздействие на околната среда (ОВОС) при всеки проект за сондаж за неконвенционални горива.



 

Шеврон поднови проучванията за шистов газ в Румъния

Американската петролна компания Шеврон днес поднови проучванията за шистов газ в Източна Румъния, които вчера бяха прекратени заради бу...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика