МС предлага определението "железопътно предприятие"

4625
МС предлага определението "железопътно предприятие"
Снимка: БГНЕС

Правителството прие промени в Закона за железопътния транспорт, които ще предложи на Народното събрание, съобщават от пресслужбата на Министерски съвет (МС).

Част от предложените изменения и допълнения са свързани с въвеждане на определението "железопътно предприятие". Предвижда се то да е по-общото понятие и да включва както предприятия с лицензия за извършване на превози, така и такива без лицензия, но които задължително притежават сертификат за безопасност.

Новото определение е възприето в Директива 2004/49/ЕО. То включва и предприятията, които осигуряват само теглителна сила.

Железопътното предприятие без лицензия няма да има достъп до железопътната инфраструктура, а само до първата гара от нея. Всеки, който иска да получи пълен достъп до железопътната инфраструктура, задължително следва да има основен сертификат за безопасност и лицензия, обясняват от МС.

Въвеждат се и имуществени санкции в размер от 2000 лв. до 5000 лв. за железопътния превозвач и управителя на железопътната инфраструктура, когато не поемат или отказват поемане на отговорност спрямо пътниците и техния багаж. Такава санкция ще бъде наложена и при непредоставяне на билет или друг вид превозен документ и за неподаване на информация.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика