НСОРБ с призив към общинските кметове в страната за строг контрол по пазарите

2095
НСОРБ с призив към общинските кметове в страната за строг контрол по пазарите
Снимка: Ива Иванова / Аctualno.com

След въвеждането на извънредното положение в страната са получени множество сигнали в Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ) от общински администрации, че предприемат закриване на действащите пазари с оглед гарантиране сигурността и здравето на населението. Затварянето на фермерските пазари се отразява неблагоприятно, както на самите стопани и производители, така и на потребителите, които са лишени от достъп до автентични и търсени в ежедневието продукти.

Създаването на възможност на родните производители да реализират пролетната селскостопанска продукция и предоставяне на възможност на гражданите за пряк достъп до свежи продукти бяха основните мотиви на властите да дадат възможност за работа на фермерските пазари при спазване на изискванията за дезинфекция и гарантиране на необходимата дистанция между посетителите. Със своя заповед министърът на здравеопазването издаде нареждания във връзка с работата на кооперативните и фермерски пазари, за обработването на земеделските площи, за непрекъснатост на дейностите по отглеждане на селскостопански животни и производство на фуражи.

Женски пазар ще бъде домакин на първия по рода си фермерски пазар "Пендара"

На 12 октомври 2019 г. Женски пазар ще бъде домакин на първия по рода си фермерски пазар „Пендара“. Очакват Ви близо 50 и...

Управителният съвет (УС) на НСОРБ обръща внимание на отговорността на кметовете и местните власти за създаването на необходимата организация за функционирането на кооперативните и фермерски пазари да бъде отчетена конкретната специфика, като разположение, капацитет и брой на участващи производители за директни доставки на малки количества суровини и храни до краен потребител. В писмо на министъра на Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ) Десислава Танева, разпространено чрез НСОРБ до кметовете на общини, изрично е посочено, че отварянето на пазарите и тържищата се отнася за „фермерските пазари за суровини и храни от животински произход, предназначени за директни доставки до краен потребител в условията на извънредното положение“. Контролът за достъп до пазарите на производители е отговорност на управата на съответния пазар.

Общините и дружествата, които управляват пазарите следва да вземат необходимите мерки за гарантиране безопасния достъп на граждани – както производители и продавачи, така и потребители.

НСОРБ разпространи препоръки за мерките, които могат да бъдат приложени. А именно:

Разширяване площта на фермерските пазари, с цел осигуряване на по-голямо отстояние на търговските обекти и избягване на струпвания.

Обособяване със заграждения на еднопосочно движение на територията на пазарите или формиране на коридори за преминаване на купувачите.

С туризъм, концерт и фермерски пазар отбелязваме "Часът на Земята"

Тази вечер ще се проведе инициативата „Часът на Земята“. Тя води началото си от 2007 г. и обединява послания и действия за ...

Разполагане на заграждения непосредствено пред търговските обекти за гарантиране на необходимото отстояние между търговци и потребители.

Поставяне на необходимите информационни табели с указания за спазване на въведените извънредни мерки.

Въвеждане на контролиран достъп на територията на пазарите както за търговците, така и за посетителите.

Обезпечаване на посочените дейности с необходимия персонал за осъществяване на контрол.

Търговците следва да осигурят необходимите условия за предпазване на храните от вторично замърсяване при предлагането им. Между търговците и посетителите, както и между самите посетители следва да бъде спазвана дистанция от минимум 2 метра.

Традиционният коледен фермерски пазар ще се проведе на 17 декември

Традиционният коледен фермерски пазар в София ще се проведе на 17 декември 2017 г. (неделя). Той ще се състои на ул. Оборище, между бул...

Кооперативните и фермерските пазари, за да продължат да осъществяват дейността си, са длъжни да спазват въведените и за останалите търговски обекти изисквания. А именно: ползване на предпазни средства от продавачи и потребители; спазване на лична хигиена; периодична дезинфекция. Собствениците на пазари следва да запознаят търговците и потребителите с инструкции за това, как да бъдат изхвърляни предпазните средства. Дезинфекция на алеите на пазарите и на фасадите на обектите следва да бъде извършвана поне 3 пъти на ден, като в определените часове се осигури преустановяване на работата на пазара. При възможност на територията на пазара следва да бъдат разположени мобилни чешми за измиване на ръцете или съоръжения с дезинфектанти за индивидуално ползване.

Мерките, свързани с реализация на продукцията от животински произход, следва да бъдат съгласувани с областните щабове за борба с коронавируса, се препоръчва в писмо на МЗХГ. Посочените изисквания към организацията на работа на пазарите имат за цел да се даде достъп на земеделските производители за реализация на пазара, на произведената от тях продукция (зеленчуци, плодове, посевен и посадъчен материал и друга готова продукция) при спазване на всички изисквания, целящи намаляване на риска от COVID-19.

Общините следва да насърчават местните производители да осигуряват онлайн продажби или да се възползват от възможността доброволци за доставки по домовете малки количества суровини и храни. УС на НСОРБ изразява своята загриженост от факта, че поетапното въвеждане на облекчен режим за работата на пазарите в страната, крие опасност да доведе до пренебрегване на действащите противоепидемични мерки и нарушаване на правилата на социална дистанция и строги санитарни изисквания. Местните власти продължават да полагат сериозни усилия за опазване на живота и здравето на хората. Общински служители и множество доброволци инвестират своите сили и време за да гарантират повсеместното прилагане на въведените мерки срещу коронавируса.

"Призовавам производителите и търговците, както и посетителите на пазарите, да не излагат с действията си на риск живота и здравето на своите близки. В дните на настъпващите светли великденски празници нека не забравяме, че смирението е знак за благоразумие", посочва в края на писмото си председателят на УС на НСОРБ Даниел Панов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

АПИ загуби дела за стотици милиони левове

Българите получават ползите от приемането на еврото още сега с tbi bank

eMAG пуска Genius абонамент в България с безплатна доставка и ексклузивни оферти

Подем при строителството в България и ЕС

Край няма: Нов завой в една от поръчките за високоскоростни влакове с пари от Плана за възстановяване

Огромна част от българите живеят в панелки от соца

Силно начало на годината за жилищния пазар в София

Смениха ръководството на "Булгаргаз"

ОББ: Услугите – главен мотор на икономиката

Основателят на Telegram: Натискът на Кремъл ме принуди да напусна Русия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика