Обединеното кралство е изпаднало в рецесия през миналата година

1250
Обединеното кралство е изпаднало в рецесия през миналата година
Снимка: iStock

Икономиката на Великобритания навлезе в плитка рецесия миналата година, официални данни бяха потвърдени в четвъртък, поставяйки премиера Риши Сунак пред предизвикателството да увери избирателите, че икономиката е в безопасност с него преди изборите, очаквани по-късно тази година.

Брутният вътрешен продукт на Великобритания се е свил с 0,1% през третото тримесечие и с 0,3% през четвъртото. Това сочат данните на британската Нацонална статистическа служба (ONS) в четвъртък, цитирани Reuters.

Цифрите ще бъдат разочароващи за Сунак, който беше обвинен от опозиционната Лейбъристка партия – далеч напред в проучванията на общественото мнение – че наблюдава „рецесията на Риши“.

ОЩЕ: Великобритания влезе в рецесия

„Слабата начална точка за БВП тази година означава, че ръстът през календарната година през 2024 г. вероятно ще бъде ограничен до по-малко от 1%“, каза Мартин Бек, главен икономически съветник в EY ITEM Club. „Въпреки това, ускоряването на инерцията тази година остава на картата.“

Икономиката на Великобритания показа признаци, че започва 2024 г. на по-силна основа, с месечен ръст на БВП от 0,2% през януари, а според неофициални проучвания растежът продължава през февруари и март.

Снимка: iStock 

Данъчните намаления, обявени от министъра на финансите Джереми Хънт и очакванията за намаляване на лихвените проценти вероятно ще помогнат на икономиката през 2024 г.

Въпреки това Великобритания остава една от страните, които най-бавно се възстановяват от ефектите на пандемията от COVID-19. В края на 2023 г. нейната икономика беше само с 1% по-голяма, отколкото в края на 2019 г., като само Германия се справя по-зле сред страните от Г-7.

Икономиката нарасна само с 0,1% през цялата 2023 г., което е най-слабото ѝ представяне от 2009 г., като се изключи пиковата пандемична година 2020 г.

ОЩЕ: Размина ли се Обединеното кралство с рецесията през януари?

БВП на човек, който не е нараствал от началото на 2022 г., спадна с 0,6% през четвъртото тримесечие и 0,7% през 2023 г.

Стерлингът беше слабо променен спрямо долара и еврото след публикуването на данните.

Възстановяването на Обединеното кралство започва бавно

Bank of England заяви, че инфлацията се движи към точката, в която може да започне да намалява лихвите. Очаква се икономиката да нарасне само с 0,25% тази година, въпреки че официалните прогнози за бюджета очакват ръст от 0,8%.

Снимка: iStock 

Джонатан Хаскел от АЦБ заяви в интервю, публикувано във Financial Times в четвъртък, че намаляването на лихвите е „далече“, въпреки че се отказа от застъпничеството си за повишение на срещата миналата седмица.

Данните от четвъртък на ONS също показаха ръст от 0,7% на реалния разполагаем доход на домакинствата, оставайки без промяна през предходното тримесечие.

Томас Пю, икономист в консултантската фирма RSM, заяви, че увеличението може да накара потребителите да увеличат разходите си и да подпомогнат икономиката.

ОЩЕ: Инфлацията на Острова се забави до най-ниското си ниво от септември 2021 година

„Потребителското доверие се подобрява постепенно през последната година, тъй като въздействието на нарастващите реални заплати се отразява в джобовете на хората, въпреки че потребителите остават предпазливи“, добави Пю.

Дефицитът по текущата сметка на Великобритания възлиза на 21,18 млрд. паунда (26,70 млрд. долара) през четвъртото тримесечие, малко по-малко от прогнозата за дефицит от 21,4 млрд. паунда в проучване на Reuters сред икономисти, и се равнява на 3,1% от БВП спрямо 2,7% през третото тримесечие.

Основният дефицит по текущата сметка, който изключва нестабилната търговия с благородни метали, се разшири до 3,9% от БВП.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Официално: Над 1,1 милиарда е печалбата ни от "Турски поток" досега

Енергийният министър заминава за Турция да предоговаря с "Боташ"

Най-големият безмитен магазин в България отвори врати

Повече компании в България смятат да наемат нови служители през летния сезон

ЕЦБ: Очакванията за инфлацията на потребителите в еврозоната вървят надолу

Гвоздейков подписа с поляци за доставка на 7 двуетажни влака

Забрана за рекламата на хазарт мина на първо четене със заявки за бързо приемане

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 20.04-26.04.24

Евтим Милошев очаква успешен летен сезон

СЗБ: Българските институции най-сетне поставиха туризма като приоритет

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика