Правителството вярва, че ще докара средна заплата от 1500 лева до 2021 година

6646
Правителството вярва, че ще докара средна заплата от 1500 лева до 2021 година
Снимка: iStock/Guliver

Управляващите вярват, че в края на мандата си т.е. през 2021 година ще успеят да постигнат целта си минималната работна заплата да е 650 лева, а средната - 1500 лева. Това заключение спокойно може да бъде извадено от публикувания за обществено обсъждане на сайта на Министерството на труда и социалната политика План за Националната стратегия за намаляване на бедността.

"Благоприятната икономическа ситуация в страната, постигнатите положителни резултати и устойчивият икономически ръст, са фактор за постигане на заложените приоритети", пише в плана точно преди да бъде обяснено, че "е заложено създаване на условия за ръст на икономическата активност, който ще позволи достигане на равнище на средната работната заплата до 1500 лв. а в областта на минималната работна заплата ще се достигане равнище от 650 лв. в края на мандата".

По половин заплата отгоре за Коледа ще си раздаде съдебната власт

Магистратите и съдебните служители ще получат коледни бонуси от почти половин заплата. Това реши Висшият съдебен съвет (ВСС), съобщи Le...

Интересен факт е, че в същото изречение пише и, че до 2021 година би могло да има механизъм за определяне на минималната работна заплата - припомняме, че сега обикновено преговорите между синдикати, работодатели и държавата не довеждат до съгласие и накрая държавата определя административно каквото сметне за необходимо.

Друга важна цел на правителството е до 2020 година живеещите в бедност да намалеят с 260 000 души. България е сред държавите, в които рискът от бедност за населението е над средното равнище за Европейския съюз. По последни данни за 2017 г. равнището на бедност у нас е малко над 23%. При работещите на непълно работно време рискът за изпадане в бедност е повече от 4 пъти по-висок от този при работещите на пълно работно време.

Основни приоритети за борба с бедността

1. Осигуряване на възможности за заетост и повишаване на доходите чрез активно включване на пазара на труда. През периода януари 2017 г. – юни 2018 г. по програми и насърчителни мерки е субсидирана заетостта общо на 44 255 лица, твърди държавата.

Доходите ни се увеличават, но разходите се увеличават повече

Доходите на българите се увеличават и през третото тримесечие, но е с много важното уточнение, че разходите също растат - и то повече о...

2. Подобряване на достъпа до образование. Тук хвалбата е, че са подпомогнати да учат 14 029 деца и ученици със специални образователни потребности

3. Равен и ефективен достъп до качествено здравеопазване. Като изпълнена мярка номер едно тук са посочени ваксинопрофилактика и осигуряване на акушерски грижи на бременни жени, без оглед на техния здравноосигурителен статус. Но интересното е, че през 2019 - 2020 година са заложени мерки за "осигуряване на ваксинопрофилактика, осигуряване на акушерски грижи на бременни жени, които са изключително важни".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

307 проекта са подадени за енергийно обновяване на жилищни сгради по втория етап от процедурата на МРРБ

ЛЕВ ИНС подписа споразумение с ДФ „Земеделие” за съфинансиране на застрахователни премии на земеделски производители

Обединеното кралство е изпаднало в рецесия през миналата година

Нови 13 търговски аташета избра икономическото министерство

На комисия: Депутатите с нови мерки за попълване на дефицита в енергетиката

Сериозен проблем при либерализацията на цените на тока: Тревоги в бранша

Ходим повече в чужбина: Статистика

EVN предлага поскъпване на парното в Пловдив

Коя страна смята да бъде двигател за възстановяването на световната икономика?

"Булгаргаз" иска поскъпване на природния газ от април. Ето с колко

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика