Правят отпуските в държавния сектор колкото в частния

6367
Правят отпуските в държавния сектор колкото в частния
Така те стават 20 дни нормирано време плюс 5 дни ненормирано, вместо досегашните 20 плюс 12

Отпуските за ненормирано работно време в държавната администрация да се изравнят с тези в частния сектор, реши правителството.

Така те биха станали 20 дни нормирано време, плюс 5 дни ненормирано в цялата държавна администрация, където досега са били 20 плюс 12 дни, допълва Фокус.

Министърът на финансите Симеон Дянков каза, че за допълнителните седем дни служителите задължително ще преминават курсове.

В едноседмичен срок трябва да стане ясно по какви курсове и квалификация могат да се обучават държавните служители през двата института към Министерския съвет и Министерството на финансите.

Дянков каза, че решението е препоръка към всички държавни институции. Вече има примерни заповеди. Министрите по тяхно усмотрение в най-скоро време също да подпишат, не е необходима промяна в закон, а заповеди, подписани от ръководителите на съответните институции, каза той.

По думите му – част от министрите вече са подписали тези заповеди.

Има обаче и изключения. В Министерство на отбраната вече има подписан колективен трудов договор и това може да се случи със следващия. В Министерството на труда и социалната политика трябва да проверят имат ли такъв.

Министерството на вътрешните работи, което не работи по Закона за държавния служител, също е изключение и това не може да се случи веднага.

Всички министри обаче подкрепяли промяната и смятали да я въведат както в министерствата, така и в подопечните институции.

Симеон Дянков заяви, че парите за обучение са заложени в бюджетите на ведомствата, досега почти не се използвали и накрая на годината често се връщали.

В края на 2010 година неизползваните отпуски в държавната администрация са били 2 170 000 дни, а в края на 2011 г. – около 1.9 млн. дни.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика