Първо четене на ниво комисия: Всяка фирма образно ще ходи и до тоалетната с адвокат

18146
Първо четене на ниво комисия: Всяка фирма образно ще ходи и до тоалетната с адвокат
Снимка: БГНЕС

Правната комисия на Народното събрание единодушно одобри на първо четене Закона за адвокатурата. Депутатите са стигнали до извода, че между двете четения могат да се коригират някои текстове.

След приемането на промените фирмите в България са задължени да наемат адвокати за посредници в отношенията си с всички държавни органи. Само адвокати, а не счетоводители, юрисконсулти или куриери да имат право да носят и получават документи от НАП, НОИ, НСИ, Булстат, БНБ, Инспекцията по труда, общините и останалите административни служби, както и да внасят финансови отчети или други документи в търговския, имотния и други регистри. При нарушение се предвижда глоба от 1000 до 5000 лв., която при рецидив скача двойно. Нещо повече - самите санкции ще налагат от адвокатските колегии и да остават в техния бюджет, вместо да се внасят в държавния.

Ще станат ли адвокатите узурпатори и тотални бирници в отношенията с бизнеса?

Година и половина след като стана ясно, че се готвят промени в Закона за адвокатурата, правната комисия започва преглед на законопроект...

Освен това всички граждани и органи са задължени да донасят на колегиите кой подава например молба в НОИ без адвокат.

Преди заседанието на парламентарната комисия адвокати се бяха събрали на протест пред бившия Партиен дом, където се събират комисиите. Те настояваха проектът за изменения на Закона за адвокатурата да бъде одобрен. Срещу промените в закон се обяви за пореден път Българската стопанска камара (БСК).

Измененията са дело на Висшия адвокатски съвет, но бяха внесени през януари 2015 г. от куп депутати от ГЕРБ, РБ, ПФ и ДПС - повечето адвокати. Основен двигател на законопроекта е шефът на Правната комисия Данаил Кирилов. Измененията веднага бяха наречен лобистки от нотариуси, счетоводители, юрисконсулти, брокери на недвижими имоти и пр. и временно бяха замразени.

В промените се предвижда още адвокатите имат право да удостоверят договори, които не подлежат на вписване, в т.ч. и да заверяват всякакви пълномощни без апостил и за тях няма да има регистър, както при нотариусите. Отделно им се дава им се достъп до личните данни на всички граждани. НПО-та, работещи в обществена полза, губят правото да оказват безплатна правна помощ.

Адвокати се събраха, за да подкрепят промените в закона за адвокатурата

Днес пред Съдебната палата в София се състоя своеобразен „хепънинг” на адвокати, които подкрепиха промените в Закона за изм...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика