Рязък спад на потоците руски петрол по море след удара с дрон в Новоросийск

7572
Рязък спад на потоците руски петрол по море след удара с дрон в Новоросийск
Снимка: iStock

Никак не оптимистични новини за Владимир Путин - потокът на руски суров петрол по море спадна до най-ниското си ниво от януари насам след голямо забавяне, свързано с черноморското пристанище Новоросийск.

Припомняме, че в началото на август там имаше украински удар по големия кораб "Оленогорский Горняк", а дни по-късно и пожар. Десетки кораби бяха блокирани и износът забуксува. Това обаче според Bloomberg не е засегнало потоците на петрол - изданието нарича забавянето "необяснимо".

Огромен спад на доставките

Средният обем на доставките през четирите седмици до 20 август спадна до 2,84 млн. барела на ден, сочат данни за проследяване на танкери, събрани от Bloomberg. Това е с около 1,05 млн. барела на ден под пика в средата на май.

Количеството руски суров петрол, натоварено в Новоросийск, се равнява на най-ниския обем, наблюдаван от нахлуването на войските на Москва в Украйна през февруари 2022 г. Доставките изостанаха от планираната програма през миналата седмица, като за района около пристанището бяха издадени две предупреждения за буря.

Още: Правителството реши да прекрати концесията на пристанищен терминал "Росенец"

Лошо време

Седмичните данни се влияят от графика на танкерите и забавянията при товарене, причинени от лошото време. Поддръжката на пристанищата и тръбопроводите също може да прекъсне износа за няколко дни наведнъж. Седмичните доставки намаляха с 420 000 барела на ден през седмицата до 20 август - до средно 2,37 млн. барела на ден. По-слабо променливата четириседмична средна стойност се понижи с около 90 000 барела на ден.

Още: Цената на руския петрол премина тавана, определен от Г-7, каква е реакцията?

Снимка: iStock

Русия вече спазва обещанията си

Данните потвърждават тезата, че Москва вече спазва ангажимента си да не допуска доставки на световния пазар заедно със съюзниците си от коалицията на производителите ОПЕК+. Първоначално Русия заяви, че ще намали добива на петрол в отговор на западните санкции и ограниченията на цените на нейния петрол (до 60 долара на барел), наложени след инвазията в Украйна, като използва за отправна точка данните от февруари 2023 г. Но морските потоци продължиха да се увеличават, като спаднаха значително едва през последните няколко седмици.

Още: Немско издание: Защо украинските танкове работят с руско гориво?

Първоначалният ангажимент на Москва да намали добива с 500 000 барела дневно през март нямаше непосредствен ефект върху износа. Потоците от западните пристанища всъщност нараснаха, достигайки своя връх в края на май. Последвалото намаление дойде, след като другият производител на петрол от ОПЕК+ - Саудитска Арабия - осъществи и след това удължи едностранното си намаляване на добива, оказвайки натиск върху Русия да приложи собственото си намаление.

В крайна сметка Москва изпълни обещанието си, като в момента потоците от западните пристанища са намалели с около 420 000 барела дневно спрямо средното ниво за февруари. Потоците от Балтийско и Черно море са намалели през осем от последните девет седмици.

Русия ще удължи намалението на износа си до септември, заяви по-рано този месец вицепремиерът Александър Новак, след като подобно съобщение направи и Саудитска Арабия. Размерът на намалението на доставките обаче ще бъде свит до 300 000 барела дневно от 500 000 барела на ден през август.

Рафинериите преработват все повече петрол

Още: Вносът на руски петрол в Индия е нараснал 10 пъти през 2022 г.

Последният спад на чуждестранните потоци идва, след като руските петролни рафинерии увеличиха темповете на преработка на суров петрол през първата половина на август - преди рязкото намаляване на държавните субсидии, което предстои да влезе в сила през септември. Повишението идва и преди следващия сезон на ремонтни дейности, като няколко рафинерии трябва да започнат работа този месец.

И доставките за Азия намаляват

Тъй като в Европа са останали малко купувачи, въздействието се усеща при доставките за Азия. На 4-седмична средна база общият износ по море за азиатските страни, плюс обемите на корабите, които нямат крайна дестинация, сега е с повече от 1 млн. барела дневно под пика си в средата на май. Потоците към региона през последния период са най-ниските от четирите седмици до 8 януари.

Наблюдаваните доставки за азиатските клиенти на Русия, включително тези, при които не е посочено крайно местоназначение, намаляха до 2,51 млн. барела дневно през четирите седмици до 20 август - от 2,63 млн. барела дневно през периода до 13 август.

Още: 11-и пакет: ЕС ще спира кораби, заобикалящи санкциите срещу руския петрол

Повечето от товарите на корабите без първоначална дестинация в крайна сметка се озовават в Индия. Въпреки това обемите, насочени към страната, която се превърна в най-големия купувач на руски суров петрол по море, са намалели спрямо последните си високи стойности. Стойността е 1,52 млн. барела дневно през четирите седмици до 20 август, което е спад от 2,15 млн. барела дневно през периода до 21 май.

В данните за доставките има отбелязана дестинация "Неизвестна Азия" - посочва се, че най-често корабите акостират в Китай или Индия. Има и количества, обозначени като "Други неизвестни", възлизащи на 56 000 барела дневно през четирите седмици до 20 август. Това са танкери, които нямат ясна дестинация. Повечето от тези товари произхождат от западните пристанища на Русия и преминават през Суецкия канал, но някои от тях могат да се окажат в Турция. Други могат да бъдат прехвърлени от един кораб на друг в Средиземно море или дори в Атлантическия океан.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Официално: Над 1,1 милиарда е печалбата ни от "Турски поток" досега

Енергийният министър заминава за Турция да предоговаря с "Боташ"

Най-големият безмитен магазин в България отвори врати

Повече компании в България смятат да наемат нови служители през летния сезон

ЕЦБ: Очакванията за инфлацията на потребителите в еврозоната вървят надолу

Гвоздейков подписа с поляци за доставка на 7 двуетажни влака

Забрана за рекламата на хазарт мина на първо четене със заявки за бързо приемане

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 20.04-26.04.24

Евтим Милошев очаква успешен летен сезон

СЗБ: Българските институции най-сетне поставиха туризма като приоритет

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика