Росен Христов: "Газпром" вече поиска компенсации от България

12116
Росен Христов: "Газпром" вече поиска компенсации от България
Снимка: БГНЕС

Не искам да се намесвам в обвиненията, да изказвам предположения. Вярвам, че обвиненията са повдигнати на база факти. Миналата година бях призован да дам показания, не помня по кое точно време. Това заяви служебният енергиен министър Росен Христов във връзка с обвинението срещу предшественика му Александър Николов заради покупата на по-скъп руски газ след като Русия ни беше спряла официално газа, който обаче се учуди, че много време отнела обработката на данни и повдигането на обвинения.

Има решение за спиране на плащанията към "Газпром", но без това да е решение на Министерския съвет. Няма консултации с партньори в ЕС как те са действали, твърди Христов. Същото е и с Gemcorp – министърът подписва меморандум без Министерският съвет да го упълномощи. Това е системно – едно усещане за свръхсила, коментира служебният енергиен министър.

Росен Христов обаче каза и, че имало искания от "Газпром" за компенсации, но не пожала да влезе в детайли – всичко било под контрол. Той не коментира доколко публичното говорене вреди на българските шансове да спечелим евентуален арбитраж: Може да има общ арбитраж за газа срещу Путин, казва Александър Николов

Христов отново продължи многократно повтаряната си теза как "много държави – Гърция, Германия", продължили да купуват руски газ. Каква обаче е разликата в случая с България обясни много конкретно и ясно бившият ни посланик в Русия Илиян Василев: Кретения е рубли за руски газ: Илиян Василев обясни защо и посочи ГЕРБ като проводник на Путин

От април до август сме купували газ, без да се изисква сертификат – руски газ, настоя служебният енергиен министър. Сега обаче се купувало на търгове, като се изисквали сертификати за произход, по думите му. Има обаче неофициални твърдения, че такива сертификати се фалшифицират в Турция.

Няма проблем да се купува форсмажорно "първия, втория, третия месец, но това продължава месеци наред". Няма прозрачен избор, ясни тръжни процедури – контактувало се е с търговци по имейли, продължи Христов пред БНТ. Той обаче защити търговците – не били те виновни, бил виновен този, "който давал баницата". Христов обяви, че сега "същите търговци дават по-ниски цени", по-големи отстъпки, но не говори за движението на цените на газа на международните пазари, което отдавна е в посока надолу, а не беше така в началото на войната в Украйна. Служебният енергиен министър обаче извади данни, базирани на "Евростат", че през април, май и юни 2022 година газовите доставки за България са били по-скъпи от тези за Германия, Италия и Гърция.

Според Христов, по времето на Александър Николов "дори не е правено усилие" да се търсят алтернативи за газови доставки. Сега най-големият проблем на България бил "скъпият газ", купен през лятото на 2022 година, с който е нагнетено газохранилището в Чирен. По това време цената на международните пазари беше далеч по-висока и търсенето беше далеч по-голямо, защото всички в Европа запълваха хранилищата си.

В близките дни обявяваме търгове за дългосрочни доставки на втечнен природен газ през Турция, каза служебният енергиен министър.

За финал Росен Христов обяви, че било нормално да сме против санкции за руския ядрен сектор, ако тези санкции всъщност не наказват този, срещу който са насочени. Нямало обаче проблем с отработеното ни ядрено гориво - щяло да се решава в дългосрочен план в следващите години. По отношение на резервните части за ядрените реактори също се работило, правели се консултации с европейските партньори.

Радев: България ще наложи вето при налагане на санкции върху ядреното гориво от Русия

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 13.04-19.04.24

АПИ загуби дела за стотици милиони левове

Българите получават ползите от приемането на еврото още сега с tbi bank

eMAG пуска Genius абонамент в България с безплатна доставка и ексклузивни оферти

Подем при строителството в България и ЕС

Край няма: Нов завой в една от поръчките за високоскоростни влакове с пари от Плана за възстановяване

Огромна част от българите живеят в панелки от соца

Силно начало на годината за жилищния пазар в София

Смениха ръководството на "Булгаргаз"

ОББ: Услугите – главен мотор на икономиката

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com