Росен Христов: Очакваме следващите дни шести блок на "Козлодуй" да заработи

5744
Росен Христов: Очакваме следващите дни шести блок на "Козлодуй" да заработи
Снимка: БГНЕС

Очакваме следващите дни шести блок на "Козлодуй" да влезе в експлоатация. Това каза министърът на енергетиката в служебното правителство Росен Христов в предаването "Лице в лице" по бТВ. 

"Шести блок излезе в авариен ремонт заради утечка в един от парогенераторите. Проблем, който съществуваше и миналата година. побързахме да направим този авариен ремонт именно заради планирания на пети блок и да не рискуваме двата да излязат от строя по едно и също време", обясни Христов. ОЩЕ: Спират временно шести блок на АЕЦ "Козлодуй

По думите му тази утечка е открита и се работи по нея. 

Той бе категоричен, че радиация не изтича. "Утечката е много под нормата. Тя е десет пъти под нормата. Ние го изключихме превантивно", обясни енергийният министър.

Христов увери още, че за момента страната ни е осигурила експлоатацията на шести блока и няма опасност от сътресения и притеснения. 

Той обясни, че идеята на Министерство на енергетиката е страната ни да има 4 нови реактори, като планът е два да са на площадката в Козлодуй, два на площадката в Белене.

Той коментира и споразумението с "Боташ". "Количеството газ е от порядъка на 1 млрд. кубични метра за година. Това е една трета от общата консумация на страната. Газът, който получаваме от там е газ, който "Булгаргаз" е закупил от търговци. С Турция имаме договорка да използваме тяхната инфраструктура", добави още Христов. ОЩЕ: Росен Христов: Развенча се атаката, че договорът с Турция ще е за руски газ

Той обяви, че страната ни преговаря със световните големи търговци на газ, американски компании. По думите му азерски газ минава през Интерконектора Гърция - България. "За момента имаме пълна сигурност за доставките. Докато миналата година бяхме заврени в ъгъла, сега 7-8 месеца по-късно не само, че сме осигурили инфраструктурата за доставка и от отчаяно положение в момента сме фактор за доставка на други държави. На 25-26-ти април пристигат министрите от няколко държави и подписваме голям меморандум за развитие на газопреносната мрежа", обяви Росен Христов. Той поясни ,че идеята е да може да се доставя газ от Азербайджан до Централна Европа, като по думите му България има инфраструктурата. 

Той увери, че нямаме договор с "Газпром" и не получаваме газ от Русия. Стана ясно, че през страната ни минава руски газ, който отива в Сърбия, като за това България получава транзитна такса. Росен Христов обърна внимание обаче, че потреблението на руски газ е намаляло.

Министърът коментира и дали ще има компенсации за бизнеса, ако има увеличение на цената на газа. "Раздаването на компенсации без ангажименти от отсрещната страна, не е най-икономически отговорната политика", добави той. Според него са похарчени прекалено много средства за компенсации и те са постигнали някакъв ефект, тъй като почти няма фалирали предприятия. ОЩЕ: Заместник-министър: На този етап не се предвиждат енергийни компенсации за общините

Стана ясно, че има шанс за договаряне за въглищните ни централи по Плана за възстановяване. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Нов обрат: Депутатите въведоха таван от 15% за надценката на хляба, ще има и нулево ДДС

Окончателно: Забрана на рекламата на хазарт във всички медии

Украинската помощ за земеделците и животновъдите е налице, твърди служебното правителство

АЕЦ "Козлодуй" започва работа с американското гориво, ето как ще се случи

Промяна и улеснение за обезщетенията за безработица

Решено: Алтернативният данък за гъбарите остава

Инфлацията в еврозоната: Стабилна и през април

eMAG: Преди Великден българите се грижат за домовете, градините и добрата си форма

На комисия: Отпадна алтернативният данък за гъбарите

Икономист каза какви ще са щетите за бюджета от забраната на рекламата на хазарт

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика