След грандиозната авария в ПАВЕЦ "Чаира": Поръчват скоростни защити за напорни тръбопроводи

34159
След грандиозната авария в ПАВЕЦ "Чаира": Поръчват скоростни защити за напорни тръбопроводи
Снимка: БГНЕС

След грандиозната авария в ПАВЕЦ "Чаира" от НЕК обявиха процедура за проектиране, доставка и монтаж на скоростни защити за напорните тръбопроводи. Предназначена за целта сума е 285 000 лв. без ДДС. Поръчката е разделена на две обособени позиции – едната е за ПАВЕЦ "Чаира", а другата – за ПАВЕЦ "Белмекен".

За "Чаира" е пояснено, че на всеки от двата тръбопровода в апаратната камера са монтирани по две дросел клапи (работна и ремонтна) като диаметърът на тръбата между двете дросел клапи е 3990 mm, а след тях диаметъра на тръбата е 4000 mm. Разходът на вода във всеки от двата тръбопровода при работа на две машини на максимален товар в генераторен режим е 72,6 m³/s (за една машина 36,3 m³/s), а в помпен режим е 59  m³/s (за една машина 29,5 m³/s). Налягането на водата в напорните тръбопроводи в апаратна камера на ПАВЕЦ "Чаира" е 8 bar.

До края на годината ще е ясно дали една от най-важните енергийни мощности на България ще може да работи

До края на годината трябва е ясно бъдещето на ПАВЕЦ Чаира, като то е важно не само за България, но и за региона. Това каза служебният ...

За "Белмекен" пише, че в апаратната камера са монтирани последователно една след друга две дросел клапи (ремонтна и работна) с диаметър  4000 mm. Разходът на вода в тръбопровода при работа на пет машини на максимален товар в генераторен режим е 62,5 m³/s. В помпен режим дебитът в тръбопровода при работа на двете помпи е от 11,4 m³/s  до 13,4 m³/s в зависимост от котата на язовир "Белмекен". Налягането в напорния тръбопровод в  апаратна камера на ПАВЕЦ "Белмекен" е 6 bar при максимална кота на язовир "Белмекен“.

Припомняме, че в момента всички хидроагрегати на ПАВЕЦ "Чаира" са извън енергийната система и на практика електроцентралата не работи. Срокът за пускането ѝ в експлоатация е неясен, поради изключително сложните технически проблеми, свързани с анализа и установяването на причините за аварията.

Обхватът на цялостната ѝ рехабилитация включва проектиране, производство, доставка, монтаж, технически надзор, настройка, тестване и въвеждане в експлоатация на система за управление и мониторинг на централата, турбинни регулатори, релейни защити, възбудителна система за блоковете, система за мониторинг и анализ на вибрациите на блоковете, турбинно оборудване, 19 киловата комплексни разпределителни уредби за генератор, мотор, възлови 19-киловатови уредби за управление защитата на блоковете, помпи за техническа вода, системи за измерване на електрическата енергия, вентилационни системи, общо спомагателно оборудване, материали и други.

Включва и рехабилитация на втори и четвърти генератор.

На 25 април 2017 г. е подписан договор за рехабилитация с Консорциум от АББ и компанията "Войт" за 13.8 млн. евро, а на 9 юни 2020 г. е подписано допълнително изменение за рехабилитация на генератори 2 и 4.

Александър Николов: Към момента няма причина да се очаква повишение на цената на тока за бита

„Има достатъчно причини за промяна в надзорния съвет на „Булгартрансгаз“ по моя лична преценка“. Това заяви мин...

При пусковите работи след рехабилитацията на хидроагрегат 4 на 22 март м.г. и се случва инцидент, при който 8 от 10 стационарно направляващи лопатки на спирална камера на турбината се спукват.

От консорциума известяват НЕК за отлагане на водните проби на хидроагрегат 3. След това е получен доклад от визуален оглед на всички спирални камери на ПАВЕЦ "Чаира" с препоръка от консорциума за необходимост от допълнителни анализи за състоянието им.

След срещи на високо ниво през юли и август между представители на НЕК, консорциума "АББ Войт" и Европейската банка за възстановяване и развитие са обсъдени последващи стъпки. Проведени са и серия срещи с три международно признати организации, които да се включат като независим консултант в процеса по определяне на причините за инцидента.

На 13 септември, 2022 година е сключено допълнително изменение на договора с обхват – анализ на състоянието на хидроагрегат 2. На 19 октомври е изпратено от НЕК искане към консорциума да предложат хидроагрегат 4 за демонтаж.

В момента се водят няколко разследвания, включително от Европейската прокуратура и Главна дирекция "Национална полиция" с наети вещи лица от Техническия университет в София. Друго разследване се води от самия изпълнител, и още едно – от НЕК. Наета е международно призната организация - AFRY Switzerland, които да направят анализите.

Допълнителен проблем за тока и цената му - аварирала машина на ПАВЕЦ Чаира

Авариралата през август машина на ПАВЕЦ Чаира би трябвало да бъде ремонтирана до края на годината - това е целта. Това стана ясно след ...

Процесът по установяване на причините включва множество високотехнологични тестове, включително и проба от метала, който включва и част от едната пукнатина. Чакат се анализите от тези резултати. След това ще се направи компютърен модел, който да покаже състоянието на тези лопатки – дали съществува умора на метала и остатъчен живот, за да може съоръжението да се приведе в експлоатация. Резултатът от тези много сложни и комплексни анализи ще даде отговор как да продължи работата с ПАВЕЦ "Чаира" – дали ще са необходими абсолютно нови агрегати, пълен ремонт, или с някакви укрепващи действия ще продължи работата за определен период от време.

По думите на служебния енергиен министър Росен Христов пред Народното събрание това съоръжение е изключително важно за българската енергетика. Той заяви в ноември месец, че към онзи момент в министерството нямат оценка на необходимия потенциален ремонт, защото не знаят точно какво и как трябва да се ремонтира.

Ако се стигне до пълна рехабилитация на обекта, нужната сума може да стигне около 2 милиарда лева. Христов обясни също така, че такива обекти по света на практика почти липсват. Имало няколко аналогични, но с друг режим на работа и затова не може да се ползват данни от тях за износване на метала и остатъчен живот.

"Отделно, допълни министърът тогава, - казусът е много сложен и юридически, тъй като имаме въвлечени застрахователи, изпълнители, съответно ние се готвим да предявяваме претенции".

Енергийният министър: Срокът за пускане на ПАВЕЦ "Чаира" е неясен

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

По-евтин Великден прогнозират от BILLA България

България единствена в ЕС не е въвела всички облекчения от глобалния корпоративен данък

Ще има преразглеждане на селскостопанската политика на ЕС, решиха евродепутатите

"Украинската помощ" за земеделци и животновъди: Засега има

Все по-близо до отлагане на пълната либерализация на пазара на ток

С гриф "секретно" и "поверително" са договори с еврофинансиране за 60 млн. лв.

Комисията по туризъм одобри промени за по-лесно наемане на чужди сезонни работници

Бивш социален министър се усъмни дали пенсионерите с минимална пенсия не получават и други доходи

Тристранката обсъжда обезщетенията при безработица

"Единственият път за вход на руски газ ще е през България": Илиян Василев за "Турски поток"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика