Съгласие между Бойчев и Димитров само за едно - корупцията пречи

12263
Съгласие между Бойчев и Димитров само за едно - корупцията пречи

Докато няма работеща икономика, конкурентна икономика, няма да има растеж на дохода. Откакто сме в ЕС, ние имаме конвергенция с Европейския съюз от 8%. Дори и Румъния има 17%, заяви депутатът от Реформаторския блок Мартин Димитров.

Факт е, че има намаление на потреблението на основни стоки и продукти в България. И вместо да има политика в тази насока – за повишение на социалните придобивки, намаляваме парите за майките, посочи депутатът от БСП Жельо Бойчев.

Въпреки раздвижването гърците не са спокойни за икономиката си

Пореден ръст на гръцката икономика - през последните три месеца на 2014 тя е нараснала с 1,7 на сто на годишна база. Това представлява ...

Не може за цяла година да докараш дефицит от 3,7% от БВП и после да искаш колата, която е катастрофирала, да върви, заяви Димитров. Не е вярно, правителството на г-н Орешарски беше до средата на годината и имаше стабилни макроикономически показатели. След това служебното правителство на проф. Близнашки натрупа още 1 млрд. лева дълг, каза Бойчев.

По времето на Орешарски достигнахме 1,6% икономически растеж, сега ГЕРБ залага 0,8%, продължи с икономическия анализ Жельо Бойчев. Тук се получава следната приказка – преди да катастрофираме, колата я карахме с 60 км/ч, иронизира Димитров. След като прибалтийските страни успяха да постигнат висока конвергенция, можем и ние. Обаче при нас има група олигарси, които имат огромно влияние в икономиката, в съдебната система, и искат всичко за себе си, за своите хора – само за тях, добави депутатът от Реформаторския блок.

Видяхте до какъв социален взрив се стигна през 2013 година заради политиката на консолидация на доходите - така че търпението на българското общество към мизерията се изчерпва. Съгласен съм – корупцията е пречка. Няма как да върви икономиката, когато не можеш да се опазиш със закона. Не виждам обаче никаква реална реформа в съдебната система досега, категоричен беше Бойчев.

Разберете – с тези големи дефицити за социални придобивки не можем да постигнем растеж, защото международните пазари не ни вярват. Трябва да намалим сериозно бюджетния дефицит, каза Димитров. Как го намалявате – тази година сте наложили 3% от БВП, подчерта Бойчев.

Румъния отчете приличен и далеч по-добър растеж от България през 2014 година

Брутният вътрешен продукт на Румъния е нараснал миналата година с 2,9% спрямо 2013 г., според данни на Националния статистически инстит...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика