Танева изчисли колко губят млекопроизводителите ни заради руското ембарго

4252
Танева изчисли колко губят млекопроизводителите ни заради руското ембарго
Снимка: БГНЕС

С 52 млн. евро е по-нисък приходът на българските млекопроизводители през . Това каза министърът на земеделието и храните Десислава Танева в предаването „Седмицата” по Дарик Радио по повод протеста на фермерите в Брюксел, заради ниските изкупни цени на млякото, предаде Агенция "Фокус".

„Всички европейски производители търпят на практика ефекта от руското ембарго. 51 млн. евро е загубата от началото на руското ембарго до края на август. Изчислена е на база на по–ниските цени, падането на цените”, заяви министър Танева.

Искаме подкрепа от ЕС за млечния сектор

България настоява за справедлива и адекватна подкрепа към млечния сектор. Това заяви министърът на земеделието Десислава Танева в град ...

„Вече няма глоби, но аз пак казвам, от глоби, от налози има събрани няколкостотин млн. евро, които изобщо не отиват като компенсирани или подкрепа за производството в други страни. Така че отпадането на налозите освободи големи производители на краве мляко в развитите страни-членки”, заяви министър Десислава Танева.

Тя уточни, че това са страни, които също са били с производство над квотите си. „Предвид ефекта на руското ембарго и спецификата на млечното производство, че е основно за износ, те дори не са си платили необходимите налози преди 1 април, поради свиване на пазара”, добави министърът на земеделието и храните.

„Останалите страни, които са нетни износителки, производителки на мляко, говоря като САЩ, Нова Зеландия, имат ръст между 1,6 и 3% на производството. В същото време Китай, който е бил нетен вносител и един от основните потребители на европейските млека, е намалил доставките за различните продукти, мисля, че между 26 до 48%”, посочи министър Танева.

„По анализи, които на нас са ни представени, руският пазар е заместен от пазари от трети страни, включително Китай, Бразилия, Австралия”, поясни министър Танева.

Общоевропейска стачка на животновъдите ще има в Брюксел на 7 септември

Млекопроизводители, животновъди и браншови организации взеха решение да се включат в общата европейска стачка, която ще се проведе на 7...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика