Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Въпреки сушата, някои ферми за кафе процъфтяват: Ще спре ли това поскъпването?

24 юни 2024, 17:01 часа • 1530 прочитания

Виетнамските производители на кафе бяха силно засегнати тази година от най-лошата суша от почти десетилетие. Това поражда притеснения, че еспресото ще поскъпне в целия свят, въпреки че някои фермери успяват да поддържат добивите стабилни с ефикасни контрамерки, предава Reuters.

Прогнозите за реколтата през следващия сезон във Виетнам, вторият по големина производител на кафе в света, остават мрачни.

Виетнамската стокова борса очаква 10-16% спад в производството поради екстремните жеги, които удариха региона за производство на кафе Тай Нгуйен между март и началото на май, според зам.-ръководителя Нгуен Нгок Куин.

ОЩЕ: Поскъпването на любим продукт в ЕС се забави, в България обаче цената му расте

Завръщането на дъждовете през последните седмици обаче подобри перспективите, засилвайки оптимизма сред фермерите и длъжностните лица. Но остава неясно дали по-хубавото време ще помогне за нарастване на производството и ще намали цените на зърната робуста – най-често срещаният сорт в еспресото и разтворимите кафета, на които Виетнам е производител №1 в света.

„Очаквам производството в страната да спадне като цяло с 10-15%, но моята ферма ще увеличи производството“, казва Нгуен Хуу Лонг, който отглежда кафе в плантация от 50 хектара в Гиа Лай, една от провинциите с най-голям добив на кафе във Виетнам.

Снимка: iStock

За да защити растенията по време на горещините, фермерът поддържа почвата около тях влажна, покривайки я с листа. Противно на местната практика за кафените дървета да бъдат отрязвани след няколко години, за да се подобри качеството на почвата, той оставя неговите да растат с десетилетия. Затова растенията имат по-дълбоки корени и по-добър достъп до подземни води.

Работници в плантацията освен това разкопават почвата около растенията, за да подобрят поемането на дъждовна вода и торове.

Тран Ти Хуонг, фермер арендатор, който работи в друга плантация на 20 км от Плейку, столицата на Гиа Лай, използва повече вода от обикновено. Благодарение на множеството канали, построени от местните власти, тя може да поддържа растенията си достатъчно напоени по време на горещата вълна.

ОЩЕ: Цените на какаото и кафето достигнаха рекордни стойности... и това не е краят

Кафените зърна са по-малки спрмяо предходните години, но тя очаква общото производство да остане без промяна. Помогнала ѝ е и навременната употреба на биопестициди срещу насекоми вредители, които са били повече от обикновено заради екстремното време.

Това е в съответствие с прогнозата на Министерството на земеделието на САЩ, която изчислява, че следващата реколта във Виетнам ще бъде приблизително стабилна спрямо продукцията от текущия сезон. Това е много по-оптимистично от местните прогнози.

Горчив ефект върху цените

Снимка: iStock

Каквото и да е въздействието върху реколтата на жегите, цените на кафето за любителите на напитката по света вероятно ще се повишат.

Цените на едро във Виетнам и търгуваните в Лондон фючърси на кафето робуста се повишиха до рекордни стойности по-рано тази година най-вече след неблагоприятната реколта във Виетнам и поради страховете за следващата реколта в страната след сушата според множество търговци и анализатори.

ОЩЕ: Цената на продукт, любим на милиони, счупи 15-годишен рекорд

Рекордните цени на едро досега са имали ограничено въздействие върху потребителските цени, като инфлацията при кафето се е повишила само с 1,6% в страните членки на ЕС през април, според последните данни на Евростат, и 2,5% в обичащата робуста Италия.

Въпреки че е доста под покачването на цените от 2023 г., това е над 1% според мартенските данни – знак, че производителите може да са започнали да прехвърлят по-високите си разходи върху потребителите.

Снимка: iStock

Освен това притесненията около реколтата във Виетнам далеч не са приключили, тъй като недостатъчните дъждове след сушата или прекомерните валежи преди предстоящия октомврийски сезон на събиране на кафеените зърна могат допълнително да намалят производството, отбелязва търговец.

Високите цени на едро също може да се задържат, тъй като търсенето на робуста расте в световен мащаб, а много от фермерите са заменили кафеените растения с остро миришещия дуриан – тропически плод с огромно търсене в Китай.

„Те имат финансовата възможност да трупат и задържат стоки, така че няма да бързат да продават“, посочва Льо Тан Сон от Simexco, един от най-големите износители на кафе във Виетнам.

Антоанета Начева
Антоанета Начева Отговорен редактор
Новините днес