Въздушният трафик над България става все по-интензивен

19996
Въздушният трафик над България става все по-интензивен
Снимка: Getty Images / Guliver

От началото на 2014 г. досега въздушният трафик над страната ни се е увеличил с една трета спрямо миналата година. Докато през 2013 г. прелитаха над 2500-2600 самолета, над България в момента за денонощие минават 2900 и до края на месеца ще достигнат много над 3000 полета дневно, съобщава БТВ.

Основните причини за засиления трафик са няколко. На първо място, кризата в Източна Украйна. След анексирането на Крим, Европейската въздухоплавателна агенция забрани полети над полуострова и Източна Украйна. Така от февруари целият трафик минава над България.

Франция продължава да стачкува срещу единното европейско небе

Цяла Франция е парализирана от стачка на авиодиспечерите, които протестират срещу либерализацията и създаването на единно европейско не...

Втората причина е налагането на Истанбул като център за дълги дестинации към Близкия Изток и Азия. Не на последно място остават и чартърните полети с туристи към нашите и турските морски курорти през лятото.

Засиленият трафик означава и повече аварийни кацания заради проблемни пътници.

„Възрастен господин беше забравил да си пие лекарствата и беше получил сърдечна криза на борда на въздухоплавателното средство. Пилотът пожела снижение и кацане в най-близкото летище”, разказа и.д. директорът на районния център на Ръководство на въздушното движение в София .

Един ръководител полети води средно между 12 и 14 самолета едновременно. Николай Недков е сред специалистите, които държат контакт с машините.

Как най-евтино да полетим в безтегловност

Мнозина от нас са си пожелавали поне за няколко секунди да изпаднат в състояние на безтегловност – такова, каквото при естествени...

„По-големи проблеми създава лошото време. Виждате какво се случваше в държавата. Същото се случва във въздуха. Изключително високо натоварване заради увеличените въздухоплавателни средства за Украйна и изключително тежко време за работа. Възможностите за грешки се увеличават драматично и това е най-тежкото в нашата работа: справянето с подобен тип ситуации”, коментира той.

Средно 3 до 4 години практика след получаването на лиценз са нужни за изграждането на подготвен ръководител полети.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика