За заплатите в министерствата – Бъчварова отговаря за стойностите в МВР с "около"

5657
За заплатите в министерствата – Бъчварова отговаря за стойностите в МВР с "около"
Снимка: БГНЕС

Между 580 и 750 лева е минималната брутна заплата, давана на държавните служители в Министерството на вътрешните работи, Министерството на финансите и Министерството на енергетиката. Максималната заплата пък е между 2600 и 3060 лева. Това става ясно от писмените отговори на трима министри – Румяна Бъчварова, Владислав Горанов и Теменужка Петкова.

Каква е статистиката по министерства – в МВР, което е традиционно с най-голям бюджет и където според различни публични твърдения 95% от бюджета отива за заплати, минималното възнаграждение е "около 580 лева". Най-високата заплата е "около 3060 лева". Средната брутна заплата пък е "около 626 лева".

Кунева и социалните партньори подписаха за увеличение на учителските заплати

С 10% ще се увеличат минималните заплати на учителите от 1 януари 2017 година. Това предвижда анекс към Колективния трудов договор в си...

От справката на Бъчварова се оказва, че от началото на тази година до края на ноември МВР е платило 170 хил. лева за извънреден труд. Става въпрос за извънреден труд по официални празници, в почивни дни и в делнични дни. Само за два месеца – през юли и август, са давани бонуси за постигнати служебни резултати. През юли са 467 хил. лева, а през август – 5771 лева. Иначе за прослужен стаж са похарчени 8,851 млн. лева, а за клинични пътеки – 2,5 млн. лева. Това са най-високите пера по изплатените допълнителни възнаграждения на служители на МВР за периода януари-ноември тази година. В МВР работят 43 900 души според Бъчварова, а по основен щат незаетите бройки 5798.

Доста по-различни са отговорите на Горанов и Петкова. Във финансовото министерство минималната брутна заплата на месец е 600 лева. Максималното месечно възнаграждение е 2860 лева. Средната брутна заплата в министерството е 1055 лева.

От трите министерства, в енергийното министерство минималната заплата е най-висока, а максималната – най-ниска. Минималната брутна месечна заплата е 750 лева, а максималната – 2600 лева. 2600 лева е и максималният осигурителен праг в България. Средната заплата е 1497 лева, като за заплати в енергийното министерство през тази година са отишли 2 784 057 лева. Теменужка Петкова посочва и, че през тази година в подопечното ѝ ведомство служителите са вече 191, след като през миналата са били 211 – т.е. съкратен е персоналът с 10%. За догодина съкращения не са предвидени.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

СЗБ: Българските институции най-сетне поставиха туризма като приоритет

Кабинетът набързо осигури 250 млн. лева за комплекса "Мини Марица-изток"

Сделките с недвижими имоти в Европа удариха 13-годишно дъно

Окончателно: Либерализацията на пазара на тока се отлага

Българският транспортен сектор изисква незабавни действия от Брюксел в отговор на загуби от над милиард лева без сухопътен Шенген

Предизборна идея на ГЕРБ мина през парламента - държавата дава 1 млрд. лв. за държавните мини

Войната в Украйна пълни джобовете на оръжейната ни промишленост: ВМЗ - Сопот с рекордни приходи

По-евтин Великден прогнозират от BILLA България

България единствена в ЕС не е въвела всички облекчения от глобалния корпоративен данък

Ще има преразглеждане на селскостопанската политика на ЕС, решиха евродепутатите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика