57 532 четвъртокласници участваха на външно оценяване по математика

24063
57 532 четвъртокласници участваха на външно оценяване по математика
Снимка: Getty Images/Guliver

В проведеното днес национално външно оценяване по математика в IV клас участваха 57 532 ученици, които са 95 % от общия брой на четвъртокласниците, съобщиха от МОН.

Четвъртокласниците решаваха тест, който съдържа общо 19 въпроса, 16 от които са с избираем отговор и 3 въпроса - със свободен отговор.

Задачите с избираем отговор проверяват предимно уменията на учениците да прилагат изучените алгоритми за събиране, изваждане, умножение и деление, както и за разпознаване на видове ъгли и триъгълници. Задачите от отворен тип изискват четвъртокласниците да прилагат уменията за намиране на неизвестен делител и за решаване на текстови задачи. Решенията на задачите са показателни за овладяването на задължителните знания и умения, необходими за успешното обучение по математика в прогимназиалния етап на основното образование.

Максималният резултат от теста е 20 точки. За всички задачи правилните отговори се оценяват с 1 точка, а пълно и вярно решение на последната текстова задача (№19) се оценява с 2 точки. Тестът е публикуван на електронната страница на МОН в раздел "Общо образование"-Национално външно оценяване.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Образование