7,5 млн. лв. за нови детски градини и училища даде кабинетът

1280
7,5 млн. лв. за нови детски градини и училища даде кабинетът
Снимка: БГНЕС

Още 7 561 093 лв. по програмата за изграждане, пристрояване, надстрояване и реконструкция на детски ясли, детски градини и училища 2020-2022г. одобри правителството, съобщава пресцентърът на кабинета.

По-голямата част от средствата (7 368 690 лв.) се отпускат 20 общини, за да финансират дейностите по проектите на образователните институции в тях. Това са Сандански, Сунгурларе, Аксаково, Варна, Велико Търново, Враца, Козлодуй, Кърджали, Вършец, Радомир, Червен бряг, Асеновград, Пловдив, Родопи, Русе, Котел, Нова Загора, Сливен, Самоков и Стара Загора.

Държавната Професионална гимназия по облекло и хранене "Райна Княгиня" в Стара Загора се подкрепя със 192 403 лв. Още: Пари за неприети деца в детска градина и за ученици, готвещи се за олимпиади: Държавата реши по колко

Целта на програмата е да се намали недостигът на свободни места в образователните институции и да се осигури здравословна физическа среда за осъществяване на отглеждане, възпитание и обучение на деца от тримесечна до тригодишна възраст. Също така ще се подпомогне успешното въвеждане на задължителното предучилищно образование на децата, навършили 4-годишна възраст, както и организирането на едносменен режим на учебния ден.

700 000 за строящи се детски градини 

Правителството одобри и изплащане на 761 887 лв. за строеж на две нови детски градини в село Свобода, община Чирпан, и в село Гълъбец, община Поморие. Средствата по Програмата за изграждане, пристрояване, надстрояване и реконструкция на детски ясли, детски градини и училища 2020 - 2022 г. се изплащат след представени документи за направени разходи в различните етапи на строителство.

Целта на програмата е да се подобри материалната база, да бъде намален недостигът на места и да се осигури възможност за въвеждане на задължителното предучилищно образование на децата, навършили 4-годишна възраст. Реализирането на програмата създава условия и за преминаване на училищата към едносменен режим на учебния ден. Още: Боршош предупреждава: София ще загуби милиони за нови детски градини и училища

Изплатените до момента средства по Програмата са в размер на 101 822 402 лв. В 34 детски градини са разкрити 1760 нови места, а в 18 училища са създадени или надградени условия за преминаване на едносменен режим на обучение.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБРАЗОВАНИЕ:

Ето кога ще са допълнителните матури

Популизъм или достъпно образование? Оставиха безплатното висше образование за следващия парламент

"Образованието е пътят": Денков с позиция за безплатното висше образование

Три наши ученички с медали от Европейската олимпиада по математика

Няма карантинирани класове заради коклюш: Говори образователният министър

Намаляват педагозите в детските градини

Официално: 2 май ще е неучебен ден за цяла България

Кабинетът отпусна милиони за образование на децата за пътна безопасност

МОН обмисля 2 май да е неучебен в цялата страна

Милиони за електромобили, микробуси и автобуси за училищата дава МОН

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com