БСП планира сериозно намаляване на студентските такси

57838
БСП планира сериозно намаляване на студентските такси
Снимка: Getty Images / Guliver

Сериозно намаляване на таксите за студенти в държавните университети и колежи предлагат депутати от "Коалиция за България" начело с лидера й Сергей Станишев. За целта в парламента вече е внесен проект за промени в Закона за висшето образование, според който таванът на таксите за обучение се намалява от 2/3 от държавната субсидия за определена специалност на 30%. Ако бъде приета, промяната ще влезе в сила от 1 януари 2015 г., пише "Сега".

Основната цел на предложената промяна е да се разшири достъпът до висше образование, посочват вносителите. Те припомнят, че между 2010 и 2013 г. държавната субсидия за издръжка на студент беше намалена с близо 30 на сто, а максималният размер на таксите за обучение беше увеличен двойно. С това България се нареди до европейските страни с труднодостъпна система за висше образование, без да има свои университети в престижните класации.

Информатика и военно дело - професиите с най-високо заплащане

Искате да си подсигурите високи доходи и по-безоблачно бъдеще – тогава учете медицина, информатика или военно дело. Защото това с...

"Държавата демонстрира оттегляне от социалната отговорност към висшето образование, като прехвърли част от социалните си ангажименти на студентите, които поемат все повече от разходите за образование", смятат Станишев и останалите депутати.

Ректорите очаквано не подкрепиха предложението. Ако промяната бъде приета, ще трябва да намалим годишните такси за студентите по икономика и администрация и управление, които са 90% от всички студенти в УНСС, от 462 лв. на 207 лв., коментира ректорът проф. Стати Статев. Според него университетите, които обучават студенти по най-евтините направления - икономика, администрация, педагогика и туризъм, ще са най-ощетени, тъй като тяхната издръжка е равна на базовата - 693 лв. "Това са парите, с които сме възпитали Орешарски, Бобева, Чобанов и учим учителите, които учат нашите деца", коментира проф. Статев. Според него промяната трябва да е съпроводена с промени и в другите нормативни документи, с които да се увеличи издръжката на студентите. В противен случай ще трябва да намаляваме заплатите, ако изобщо някой остане да преподава, или да уволняваме, посочи ректорът на УНСС.

Ако се запази сегашният норматив за издръжка на един студент, загубите на СУ от намаление на таксите ще бъдат 3.6 млн. лв., изчислиха от вуза. Необходимо е тези загуби да бъдат компенсирани с увеличаване на норматива за издръжката на един студент, особено в професионалните направления, се казва още в позицията на СУ. Оттам припомнят, че в момента действащите такси са между 30 и 45% от базовия норматив за издръжката на един студент, а за някои от специалностите са и под 30%. Таксите за студентите по медицина са много под нормативния таван - издръжката е 7800 лв., а таксите - 900 лв. на година и по тази причина промяната няма да ни засегне, коментира ректорът на МУ-София проф. Ваньо Митев. Добре е тази социално справедлива идея да бъде подкрепена, но държавата трябва да поеме по-големия ангажимент за издръжката към студентите, които ни поръчва да обучаваме, обобщи зам.-ректорът на столичния Технически университет проф. Георги Михов. Той припомни, че тенденцията в Европа е студентските такси изобщо да отпадат и от тази гледна точка предложението на БСП е по-справедливо спрямо студентите.

Предлаганата промяна ще позволи по-широк достъп на желаещите да продължат образованието си във висше училище, заявиха от МОН, помолени за становище. "Спрямо действащите разпоредби размерът на таксите за обучение на студентите и сега се определя от съответното държавно висше училище. Често определяните такси и в момента не са максимално допустимите", се посочва още в отговора на просветното ведомство.

БСП и ДПС предлагат университетите сами да определят броя на мандатите на ректорите си

Проектозакон, внесен от БСП и ДПС и свързан с висшето образование, предизвика реакцията на неправителствени организации. Съгласно прое...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Образование