X
 
 

Деца се проявиха като учени в Софийския университет

1514 0
Деца се проявиха като учени в Софийския университет
Снимка: Ива Иванова /Аctualno.com
Програмиране и управление на роботи; направа на прах за пране от софийски кестени; проектиране и изграждане на умни градове; забавна аритметика; разходки по динозавърските стъпки - с тези и много други интересни занимания деца откриха в Софийския университет „Св. Климент Охридски настъпващата тази вечер Европейска нощ на учените. Много научни институции от цялата страна и техни колеги в над 370 града из Европа цяла нощ ще провеждат паралелно събития, които да приближат науката до хората.

В София, като най-нетърпеливи и любознателни, децата изпревариха нощта, включвайки се в детската програма „Учен за един ден“ на университета. Различни лаборатории, ателиета и експериментални бази, инсталирани във фоайетата по етажите му се оказаха привлекателно място не само за бъдещите учени.

Европейската нощ на учените - мястото, където да се запознаем с науката

30 научно-изследователски центрове и музеи в 14 града в България ще се включат в Европейската нощ на учените и този петък (30 септември...

В един от коридорите на Университета деца програмираха и управляваха роботи. Симпатичните машинки под командите на младите програмисти се разхождаха по задени от тях траектории, дори танцуваха. „Децата се научават да създават поредици от инструкции. Роботите демонстрират точно това, което децата са направили и им помагат да открият дали са допуснали грешка. Това развива логическото мислене. Децата трябва да разбият на много стъпи всяка една инструкция, която задават, така, че роботът да може да я изпълнява“, коментира ръководителят им. На младите програмисти, които завари там репортер на Actualno.com, непрекъснато им хрумваше как да коригират и усъвършенстват програмите си и роботите им ставаха все по-послушни.

Непосредствено до тях привличаха вниманието инсталирани сметала „Абакус“ за упражнения по ментална аритметика за деца от 4 до 12 годишна възраст.

"С такова сметало децата се научават на концентрация, на увереност и бързина в математическите пресмятания", изтъкна Елена Георгиева, педагог в Център по ментална аритметика и сподели, че 6-годишната й дъщеря умее да смята с 6 двуцифрени числа.

Експеримент: Twitter пречи на доброто образование

Италиански изследователи посочиха Twitter като причина за понижение на успеха сред ученици, предаде БГНЕС. Служители на католическия ун...

Как се прави прах за пране от софийски кестени бе показано в ателие „Бъдеще без пластмаса“, разположено на друг етаж на университета. Перилният препарат от кестени е българската алтернатива на праха за пране от вносните сапунени орехчета. „Кестените също съдържат сапун и затова като завали по софийските улици се вижда пяна“, обясниха организаторите на ателието – организацията „Нулев отпадък България“. В ателието бъдещите учени проверяваха дали разпознават опасните пластмаси и се учеха да правят компост. Чрез занимателни задачи и принадлежности за експериментиране в ателието децата усвояваха принципите на нулевия отпадък.

В рамките на програмата „Учен за един ден“ се представиха и отличени проекти в конкурсите за деца „Пътешествие във времето“ и „Технологиите на бъдещето“, виртуалната обиколка „Космически рейнджъри“, играта „Можем ли без математика?“ и модул „По динозавърските стъпки“, заради който из коридорите на университета днес се срещаха динозавърски скелети и оживяваха в детски рисунки.

Actualno.com

Етикети: