X
 
 

Димитър Танев: Трябва да се приеме решение от следващия парламент за ежегодно увеличаване на парите за образование

521 0
photo of Димитър Танев: Трябва да се приеме решение от следващия парламент за ежегодно увеличаване на парите за образование
Трябва да се приеме решение на следващия парламент за ежегодно увеличаване на парите за образование в следващите години. От коалиция "Реформаторски блок – Глас народен" сме за увеличаване на средствата в сектора от 3,5 % на 4,5 % от БВП, което е близо 1 милиард лева. Това заяви кандидатът за депутат от коалиция "Реформаторски блок - Глас народен" Димитър Танев. Той попита и къде е увеличението на учителските заплати и защо трети месец се бави от служебния кабинет при взето решение на парламента.

Заслуга на РБ за образованието е, че заговорихме за 10% увеличаване на учителските заплати, а политиците тогава се разделиха на две – едните обикаляха телевизиите, за да кажат, че това не било разумно, а и другите твърдяха, че нямало пари в бюджета. Сега обаче на всички образованието им се оказа приоритет, а същите тези колеги, които не искаха и 10 % да се дадат за заплати на учителите, сега вече говорят за 100 % увеличение на заплатите, заяви в дебат по БНТ водачът на листата на коалицията „Реформаторски блок – Глас народен” в Стара Загора Димитър Танев. По думите му образованието не трябва да остава само записано като приоритет в предизборните програми, а следващият парламент да вземе решение за трайно вдигане на средствата за сектора.

Национални програми ще осигуряват повече пари за образование

Министерството на образованието и науката предлага две нови национални програми за допълнително финансиране на предучилищното и училищн...

Танев подчерта, че благодарение на РБ в сектора на образованието се постигна увеличаване на учителските заплати с 10%, въпреки че против него беше и коалиционният партньор на РБ в управлението ГЕРБ. Къде е увеличението и защо трети месец се бави от служебния кабинет при решение на парламента, попита още Танев за забавянето на изплащането на заплатите на съсловието.

Направиха се национални програми с финансиране за подобряване сигурността и видеонаблюдението в училищата, осигури се влизането в сила на новия образователен закон без сътресения, заедно с който се издадоха новите образователни стандарти, програми, учебници, подобри се философията по отношение на професионалното и дуалното образование и връзката на образованието с бизнеса, създадоха се приоритетните и защитени специалности във висшите училища, за да създава висшето образование кадри, необходими за българската икономика и бизнеса, според нуждите им и завършилите лесно да намират работа, изброи той акцентите в реформата в сектора.

Танев цитира програмата на БСП за образование, където се предвижда ревизия на всичко в образованието, спиране на реформите, отмяна на новия закон, променен за първи път от 27 години именно при управлението на сектора от РБ, както и напълно погрешното въвеждане на един учебник по предмет, което лишава учителите от свободата да избират как да преподават. След тази програма ще поискат и червени връзки да вържат на децата, посочи Димитър Танев и се обяви категорично против спирането на делегираните бюджети, което, по думите му, би хвърлило сектора в пълен хаос и ще остави училищата и учителите без пари.

С нов проект за 25 млн. лева ще се обучават неграмотни възрастни

10 хиляди неграмотни или слабо грамотни лица над 16-годишна възраст ще бъдат обучени до 2018 година с 25 млн. лв. по проект "Нов шанс з...

Образованието не е разход, а инвестиция, категоричен бе той, и не може да се остави само на учителя и училището. Трябва ясна политическа ангажираност със сектора и дълбоки реформи, отговори той на призивите да се спрели реформите в сектора. По думите на Танев за агресията в училище се предприемат мерки на различни нива, но тя е резултат от агресията в цялото общество и семейството. Реформите трябва да продължат и за тях да се осигурят пари, за което трябва да има пълен парламентарен и обществен консенсус, подчерта Танев.

Actualno.com

Етикети:

0 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

missing image
Силно земетресение в Япония, с данни за ...

Земетресение с магнитуд 5,9 стана на територията на Япония, съобщи Европейския средиземноморски сеизмологичен център, цитиран от БГНЕС....