Actualno loader
X
 
 
 

Димитър Танев: Трябва да се приеме решение от следващия парламент за ежегодно увеличаване на парите за образование

494 0
photo of Димитър Танев: Трябва да се приеме решение от следващия парламент за ежегодно увеличаване на парите за образование

Още по темата

Трябва да се приеме решение на следващия парламент за ежегодно увеличаване на парите за образование в следващите години. От коалиция "Реформаторски блок – Глас народен" сме за увеличаване на средствата в сектора от 3,5 % на 4,5 % от БВП, което е близо 1 милиард лева. Това заяви кандидатът за депутат от коалиция "Реформаторски блок - Глас народен" Димитър Танев. Той попита и къде е увеличението на учителските заплати и защо трети месец се бави от служебния кабинет при взето решение на парламента.

Заслуга на РБ за образованието е, че заговорихме за 10% увеличаване на учителските заплати, а политиците тогава се разделиха на две – едните обикаляха телевизиите, за да кажат, че това не било разумно, а и другите твърдяха, че нямало пари в бюджета. Сега обаче на всички образованието им се оказа приоритет, а същите тези колеги, които не искаха и 10 % да се дадат за заплати на учителите, сега вече говорят за 100 % увеличение на заплатите, заяви в дебат по БНТ водачът на листата на коалицията „Реформаторски блок – Глас народен” в Стара Загора Димитър Танев. По думите му образованието не трябва да остава само записано като приоритет в предизборните програми, а следващият парламент да вземе решение за трайно вдигане на средствата за сектора.

Матурите ще се проверяват дистанционно, над 50 хил. зрелостници ще се явят на изпити

Танев подчерта, че благодарение на РБ в сектора на образованието се постигна увеличаване на учителските заплати с 10%, въпреки че против него беше и коалиционният партньор на РБ в управлението ГЕРБ. Къде е увеличението и защо трети месец се бави от служебния кабинет при решение на парламента, попита още Танев за забавянето на изплащането на заплатите на съсловието.

Направиха се национални програми с финансиране за подобряване сигурността и видеонаблюдението в училищата, осигури се влизането в сила на новия образователен закон без сътресения, заедно с който се издадоха новите образователни стандарти, програми, учебници, подобри се философията по отношение на професионалното и дуалното образование и връзката на образованието с бизнеса, създадоха се приоритетните и защитени специалности във висшите училища, за да създава висшето образование кадри, необходими за българската икономика и бизнеса, според нуждите им и завършилите лесно да намират работа, изброи той акцентите в реформата в сектора.

Танев цитира програмата на БСП за образование, където се предвижда ревизия на всичко в образованието, спиране на реформите, отмяна на новия закон, променен за първи път от 27 години именно при управлението на сектора от РБ, както и напълно погрешното въвеждане на един учебник по предмет, което лишава учителите от свободата да избират как да преподават. След тази програма ще поискат и червени връзки да вържат на децата, посочи Димитър Танев и се обяви категорично против спирането на делегираните бюджети, което, по думите му, би хвърлило сектора в пълен хаос и ще остави училищата и учителите без пари.

Милиони деца не ходят на училище заради страшни войни

Образованието не е разход, а инвестиция, категоричен бе той, и не може да се остави само на учителя и училището. Трябва ясна политическа ангажираност със сектора и дълбоки реформи, отговори той на призивите да се спрели реформите в сектора. По думите на Танев за агресията в училище се предприемат мерки на различни нива, но тя е резултат от агресията в цялото общество и семейството. Реформите трябва да продължат и за тях да се осигурят пари, за което трябва да има пълен парламентарен и обществен консенсус, подчерта Танев.

Редактор:

Етикети:

0 Коментара

Кафене

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Ованес Торосян - можеше да е втори Григор Димитров, но е чудесен актьор и режисьор

Той е един от най-сниманите актьори в новото българско кино....