Единен изпит ще спести стотици лева на кандидат-студентите

27688
Единен изпит ще спести стотици лева на кандидат-студентите
Снимка: БГНЕС

Общи изпити по отделните специалности ще спестят сериозни суми на семействата на кандидат-студентите.

В момента университетите изтръскват джобовете на младежите, които искат да следват, с таксите за явяване на кандидатстудентски изпити. А кампаниите на повечето вече са целогодишни.

Идеята обяви министърът на образованието проф. Анелия Клисарова на дискусия за висшето образование, организирана от в. "24 часа".

Прост пример - с медицината. Висшите училища, които обучават лекари, са се договорили да не дублират датите за изпити.

В такъв случай кандидат-студентът може да обиколи няколко града, за да е сигурен, че ще е вътре. Хипотетично може да държи изпитите в цели 4 университета и 2 факултета.

Държат се химия и биология. В Медицинския университет в София обаче за първия изпит вземат 60 лв., а за втория - 30. Същото е в Медицинския университет във Варна, Пловдив и Плевен.

Подобно е положението и с другите специалности и университети. Софийският университет иска от кандидат-студентите си по 30 лв. за изпит. В Университета за национално и световно стопанство първият изпит е 50 лв., а следващите по 20 лв. в рамките на една сесия обаче.

В Техническия университет в София вземат 30 лв. за кандидатстване, а отделно по 20 лв. за явяване на изпит. Кандидатстудентските кампании са през април (предварителни) и юли (редовни).

Ако например младеж реши да се пробва в специалността "Икономика" с английски език в Университета за национално и световно стопанство и твърдо се явява на двете предварителни сесии, както и на юнската, ще похарчи 210 лв.

Сметката е следната: трите явявания на кандидатстудентския изпит по география на България излизат 150 лв. Трите конкурса по английски език (като втори) пък са 60 лв. Това се случва по изключение.

Таксата, разбира се, набъбва при проба и в друг университет.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com