EU COOLтура: Колко струва да учим в университет в чужбина и как да се подготвим за изпитите

11100
EU COOLтура: Колко струва да учим в университет в чужбина и как да се подготвим за изпитите
Снимка: Getty Images / Guliver

Колко струва да завършим висше образование в чужбина? Какво е важно, за да се подготвим добре, така че да имаме шанс да влезем в бленувания университет зад граница? Отговори на тези важни въпроси, а и още много подробности за процеса представи Николай Христанов*, мениджър "Висше образование" в "Интеграл", в онлайн информационно-образователното ателие "Образованието в бъдеще и за бъдеще", част от от проекта "EU COOLтура"**.

Пари и подготовка – това са акцентите за успешното кандидатстване за университет в чужбина, стана ясно от думите на Христанов. В презентацията си той специално представи колко средства са нужни да бъдат покрити разходите за такса за обучение и разходи за живот, когато учим в университет в чужбина. Г-н Христанов се спря на Англия, САЩ, Холандия, Дания, Германия, Австрия и Франция като пример, с едно голямо уточнение – в повечето от тези държави студентите могат да работят, за да плащат таксата си за обучение, но с работа не могат да изкарат парите, необходими за покриване на целия размер на таксата. В някои държави, като Франция и Дания, има дори твърди граници на заплащането, което студент може да получи с почасова работа.

EU COOLтура: Да спасяваш човешки живот с помощта на театъра (СНИМКИ и ВИДЕО)

Изкуството може да помага и да приобщава. Клише, нали? Докато не научим и видим примерите. Такъв пример е кукленият театър „Цвет...

Що се отнася до подготовката за кандидатстване, Николай Христанов е категоричен – тя трябва да започне още от X клас! Тогава бъдещият кандидат-студент трябва да си изясни какво ще е професионалното му развитие, какво иска да учи, за да се реализира като професия. В XI клас следва да се наблегне много на езикова подготовка и детайлно проучване какви изпити и в какви срокове трябва да покрие кандидатът, за да има шанс да влезе в желаното висше учебно заведение. Така, в XII клас остава завършващият средното си образование ученик да се съсредоточи само върху същинския процес на кандидатстване.

 

По отношение на тенденциите – какво се търси като висше образование за професия, г-н Христанов каза, че сега модата е да учиш за лекар, психолог, финансист или адвокат. Навлизат обаче и все по-интересни други професии - например носталгист - дизайнер, който пресъздава време от миналото, за да се чувстваш по-добре. VR специалист и още, и още професии, за които са важни дигиталните умения, работа под стрес, за които самите университетите имат специални програми за развиване.

Да се научим да мислим и да създаваме!

Още в студентските си години разбрах, че можем да учим от 3 до 5 пъти по-бързо, ако разберем какви са фундаментите на мозъка. Това сподели друг от гостите на онлайн информационно-образователното ателие "Образованието в бъдеще и за бъдеще", част от от проекта "EU COOLтура"** Петър Шарков. Той е изпълнителен директор на "Училищна Телерик Академия" – най-мащабната безплатна ИТ инициатива за ученици от 1-ви до 12- ти клас и е съосновател на Start It Smart - една от водещите организации, подпомагащи развитието на предприемаческата общност в България.

От старото се ражда новото: Примери как да освежим апартамента и къщата ни

Нови дрехи от стари, нов вид на апартамента, къщата, имота – това са само част от възможностите за хубав живот, който да постигне...

На първо място – научи се да учиш т.е. как да се справяш с обема информация, който да усвоиш. Тук е важно да обърнем внимание на техники за стимулиране на паметта, мисловни карти – все трикове, за които има вече много информация в Интернет. Специално мисловните карти стимулират креативността и въображението ни – а това са ключовете на новото, на иновацията! Без дигитална грамотност също не може – т.нар. дигитален отпечатък, т.е. какво оставяме в Интернет и дали няма да повлияе в бъдеще на живота ни. Владей езика на технологиите – това е друг аспект, без който не можем. А работата в екип е задължителна - това означава да можем да се изразяваме и да предаваме мислите и знанията си така, че другите да ги разберат. Но вероятно най-важното е да преследвате мечтите си - това, което ви кара да ставате сутрин и да не заспивате вечер!

Шарков предупреди и за друго – с напредъка на технологиите много професии изчезват или се трансформират. Сега на дневен ред са професии като шофьор, барман, шивач, печатар, туроператор, диспечер – все професии, където човешкият елемент има как да бъде заменен технологично, заради бурното развитие. Няма сигурност обаче какви професии ще възникнат – просто защото зависи от предприемаческия дух на хората!

* Като част от "Интеграл", Николай Христанов работи в организацията от 12 години и като част от Университетския отдел, консултира и съдейства на ученици и студенти да продължат своето висше образование в редица европейски държави. Като част от екипа участва и в организацията и провеждането на най-големия образователен форум за обучение в чужбина – изложение "Световно образование".

* *"EU COOLтура"е пореден проект, който Българското училище за политика "Димитър Паница" създава и изпълнява с цел младите да чуят посланията и решенията на ЕС, да разберат, че те са за тях и могат да дойдат и от тях. Проектът е финансиран от ЕС по Многогодишната работна програма на Европейския парламент за отпускане на безвъзмездни средства в областта на комуникацията за периода 2020 – 2021 г. Медийни партньори на "EU COOLтура" са Actualno.com и Expert.bg. Повече информация можете да намерите ТУК.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБРАЗОВАНИЕ:

Популизъм или достъпно образование? Оставиха безплатното висше образование за следващия парламент

"Образованието е пътят": Денков с позиция за безплатното висше образование

Три наши ученички с медали от Европейската олимпиада по математика

Няма карантинирани класове заради коклюш: Говори образователният министър

Намаляват педагозите в детските градини

Официално: 2 май ще е неучебен ден за цяла България

Кабинетът отпусна милиони за образование на децата за пътна безопасност

МОН обмисля 2 май да е неучебен в цялата страна

Милиони за електромобили, микробуси и автобуси за училищата дава МОН

Учениците в Самоков и Етрополе също няма да учат на 2 май

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com