X
 
 

Горанов обеща 1255 лв. минимална заплата на учителите

6182 2
photo of Горанов обеща 1255 лв. минимална заплата на учителите
Снимка: БГНЕС
Най-големият приоритет на държавния бюджет остава образованието инвестицията в човешки капитал: финансирането на дейностите по възпитанието и обучението на децата и учениците е в размер на 2,651 млрд. лева, очакваме минималната работна заплата за педагогическите специалисти да стане 1255 лева през 2021 г.

Това каза на заседaнието на НСТС министърът на финансите Владислав Горанов при представянето на параметрите на бюджетната рамка за 2020 г. и Проекта на актуализираната средносрочна прогноза за периода 2020 – 2022 г., предаде Агенция "Фокус".

Вълчев: Учителите трябва да вземат 120% над средното за страната

Учителската професия е съзидателна професия. Много професии ще изчезнат в бъдещето, но смятам, че учителската ще остане. Това заяви мин...

"Част от тази сума са 360 млн. лв. допълнителни средства за увеличение на възнагражденията на педагогическия персонал и 54,5 млн. лв. за непедагогическия. "Подпомагане на равния достъп и подкрепа на личностното развитие, в това число стипендии, учебници, транспорт, целодневна организация на процеса – 561 млн. лв. Към работодателите анонсирам и 12,8 млн. лв. за стипендии за учениците в дуална форма на обучение и подобряване на условията в общежитията", добави още министърът.

По отношение на развитието на детските градини и училищата в бюджета са предвидени 186,1 млн. за подобряване на материалната база и повишаване на качеството на образователните резултати. "Предвидени са 116 млн. лв., в това число 40 млн. лв. за оптимизиране на вътрешната структура на персонала", посочи министър Горанов.

От думите му стана ясно, че обучението на студенти и лаборанти във висшето образование ще бъде финансирано с 499,2 млн. лв., в това число 51 млн. лв. допълнителни средства за издръжка на студенти и докторанти.

"Ще продължи и реализирането на мерки, насочени към повишаването на привлекателността на учителската професия и мотивацията на действащите учители и насърчаването на зрелостниците с високи образователни резултати да получат педагогическо образование. Това е сред приоритетните мерки, които се надявам, че ще позволят да се преодолее недостига на педагогически специалисти в следващите години", добави още министърът на финансите.

С 20% се увеличават учителските заплати от 1 януари 2019 г.

Индивидуалните работни заплати на педагогическите специалисти се увеличават с не по-малко от 20% от 1 януари 2019 година. Това предвижд...

Той изрази надежда до 2021 г. да се постигне заложеното в управленската програма удвояване на средствата за учителите спрямо нивото за 2017 г., като в цифри това означава да се достигне сумата от 2,76 млрд. лв.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
  • Анонимен 2 Анонимен преди 2 седмици Профил на трол?
    Ще им вдигнат заплата, ама друг път. Това обещание е трябвало да се реализира пред повече от път години. Сегашната минимална заплата трябва да е 1600. И това да е заплата независимо от броя ученици. А броя ученици да играе роля от тук нагоре. Така че Горанов само лъже.
  • Анонимен 1 Анонимен преди 2 седмици Профил на трол?
    На даскалите всяка вечер им дигат заплатите! ха-ха-ха-ха...
missing image
Дневен хороскоп за 19 ноември

Овен През този ден е моментът да кажете ясно какво точно желаете. Не че няма да има друг път, но моментът ще отмине. Сега ще бъдете разбрани, при...

Последно в Актуално