X
 
 

И тази година МОН издирва 31 хиляди липсващи ученици

4265 2
photo of И тази година МОН издирва 31 хиляди липсващи ученици
Снимка: Thinkstock
Мащабната акция на институциите по включване в образователната система на липсващите ученици ще продължи и тази година с издирването на 31 хиляди деца и младежи. Това стана ясно вчера след заседание в МС на координационното звено по механизма за обхват на децата в училище, в което участваха министри, депутати, кметове и др.

Въпреки че вицепремиерът Томислав Дончев призова присъстващите да споделят своите критики и препоръки за усъвършенстване на съвместната работа между институциите, време за подобни задълбочени разговори нямаше, а срещата бе използвана по-скоро за политическа заявка за продължаване на усилията по връщане в клас на липсващите деца.

Учителите в България работят по 59 часа седмично при норма 40 часа

Натовареността на учителите продължава да расте - те работят близо 20 часа на седмица над нормата, а административната им дейност, коят...

Премиерът Бойко Борисов се появи, колкото да "задължи" министрите да помагат за всичко, което е необходимо за успеха на каузата.

Миналата година 1100 екипа, включващи над 11 хиляди учители, образователни експерти, социални служители, медиатори, кметове, областни управители, полицаи и др., направиха над 200 хиляди обхода на адреси на деца, за които има данни, че не са включени в образователната система. От 206 хиляди издирвани ученици в клас бяха върнати 24 хиляди деца, които след това се стопиха до 22 хиляди, тъй като около две хиляди хлапета отново спряха да влизат в час. 70% от търсените деца, или около 145 хиляди, се оказаха в чужбина, без държавата да има информация дали те ходят на училище там.

Вчера просветният министър Красимир Вълчев съобщи, че 17 хиляди подрастващи изобщо не са открити на адресите им, а 10 хиляди деца са открити, но службите не са успели да ги върнат в клас въпреки положените усилия. За всички тях издирването продължава, като към тях се включват и тези, които са отпаднали през изминалата 2017/2018 учебна година. По данни на министъра преждевременно системата са напуснали още 12 хил. ученици, 2/3 от които поради заминаване в чужбина. Останалата 1/3, или 4 хил. деца, останали у нас, също ще бъдат обект на съвместна работа. Т.е. тази година усилията, които според Вълчев трябва да са "по-фокусирани" и "по-ефективни", ще бъдат насочени към общо 31 хиляди ученици, съобщава в."Сега" в днешния си брой.

Четири училища в област Велико Търново ще са с нови директори

Четири училища в област Велико Търново ще са с нови директори от есента. Това съобщи за Радио „Фокус“ – Велико Търнов...

"Основните причини за отпадането от образованието са културни, а не финансови. Сблъскваме се с нежелание, незаинтересованост и дори директно спиране от училище", посочи просветният министър, според когото най-голямото предизвикателство пред системата е големият и непрестанно увеличаващ се дял на проблемни ученици - с майчин език, различен от българския, живеещите в бедност, тези с обучителни затруднения и др. Затова по думите му усилията трябва да са насочени към ранното идентифициране на децата в риск.

Вицепремиерът Томислав Дончев посочи, че трябва да се извърви още път по отношение на "изкуството на взаимодействие" между институциите и пълната отдаденост на ведомствата по места.

Той призова всички, отговорни за механизма, да гледат на работата си като на мисия, а не по чиновнически.

Драстично намалява броят на издадените книги в Сливенско

С 41.9% намалява броят на издадените книги през 2017 г. в Сливенска област. Това сочат данни на Териториално статистическо бюро –...

"И едно изтървано дете е провал за държавата", заяви той и пожела издирването на ученици да е със същата страст, с която полицаите търсят престъпниците. "В случая не важи дежурната формула "Няма пари", заяви още Дончев.

Точно по въпроса с финансовата обезпеченост на механизма по обхват на децата в училище обаче има още доста, което може да се направи. Неслучайно столичният кмет Йорданка Фандъкова и шефът на Синдиката на българските учители Янка Такева призоваха да се помисли за мотивацията на хората, които ходят в гетата да издирват деца. Учителите имат право на допълнително възнаграждение за тази си работа, но няма определено точно колко може да е то. Единствените средства, заложени специално за екипите, са 300-те хил. лв. за транспортни разходи.

Actualno.com

Етикети:

2 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

  • Анонимен 2 Анонимен преди 4 седмици Профил на трол?
    Нека МС и всички висши държавни служители да тръгнат на терен и да видим кого ще върнат. Миналата година цялата работа свършиха учителите и РУО-тата. Полицията и социалните искаха отчети от РУО и ги представяха в министерствата си като свършена работа. Сега отново ще се повтори същата картинка. Нека тези организатори - механизатори да помислят за тези, които искат до учат, до колко ги ограмотявам виж още ›› е, а не да гоним тези, които не желаят да учат. Гоним Михаля, измисляме уж стратегии, уж механизми- за да останем на власт.Имитация на дейност.
  • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

  • Анонимен 1 Анонимен преди 4 седмици Профил на трол?
    "Миналата година 1100 екипа, включващи над 11 хиляди учители, образователни експерти, социални служители, медиатори, кметове, областни управители, полицаи и др." Не, гпспода управляващи! Това въобще не е вярно. Цялата работа по цинганските махали бяха натирени да я свършат УЧИТЕЛИТЕ.В свободното си време, на свои транспортни разходи! И едно "благодаря" не получиха за тази изв виж още ›› ънредна работа! А някой умен чиновник в министерството, вероятно е получил солидни бонуси за идеята!
  • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

missing image
Григор Димитров изтърва победата над Джо...

Най-добрият български тенисист Григор Димитров изпусна отличен шанс да запише престижна победа над бившия номер едно и настощя шампион ...