X
 
 

И тази година МОН издирва 31 хиляди липсващи ученици

4511 2
photo of И тази година МОН издирва 31 хиляди липсващи ученици
Снимка: Thinkstock
Мащабната акция на институциите по включване в образователната система на липсващите ученици ще продължи и тази година с издирването на 31 хиляди деца и младежи. Това стана ясно вчера след заседание в МС на координационното звено по механизма за обхват на децата в училище, в което участваха министри, депутати, кметове и др.

Въпреки че вицепремиерът Томислав Дончев призова присъстващите да споделят своите критики и препоръки за усъвършенстване на съвместната работа между институциите, време за подобни задълбочени разговори нямаше, а срещата бе използвана по-скоро за политическа заявка за продължаване на усилията по връщане в клас на липсващите деца.

Учителите в България работят по 59 часа седмично при норма 40 часа

Натовареността на учителите продължава да расте - те работят близо 20 часа на седмица над нормата, а административната им дейност, коят...

Премиерът Бойко Борисов се появи, колкото да "задължи" министрите да помагат за всичко, което е необходимо за успеха на каузата.

Миналата година 1100 екипа, включващи над 11 хиляди учители, образователни експерти, социални служители, медиатори, кметове, областни управители, полицаи и др., направиха над 200 хиляди обхода на адреси на деца, за които има данни, че не са включени в образователната система. От 206 хиляди издирвани ученици в клас бяха върнати 24 хиляди деца, които след това се стопиха до 22 хиляди, тъй като около две хиляди хлапета отново спряха да влизат в час. 70% от търсените деца, или около 145 хиляди, се оказаха в чужбина, без държавата да има информация дали те ходят на училище там.

Вчера просветният министър Красимир Вълчев съобщи, че 17 хиляди подрастващи изобщо не са открити на адресите им, а 10 хиляди деца са открити, но службите не са успели да ги върнат в клас въпреки положените усилия. За всички тях издирването продължава, като към тях се включват и тези, които са отпаднали през изминалата 2017/2018 учебна година. По данни на министъра преждевременно системата са напуснали още 12 хил. ученици, 2/3 от които поради заминаване в чужбина. Останалата 1/3, или 4 хил. деца, останали у нас, също ще бъдат обект на съвместна работа. Т.е. тази година усилията, които според Вълчев трябва да са "по-фокусирани" и "по-ефективни", ще бъдат насочени към общо 31 хиляди ученици, съобщава в."Сега" в днешния си брой.

"Основните причини за отпадането от образованието са културни, а не финансови. Сблъскваме се с нежелание, незаинтересованост и дори директно спиране от училище", посочи просветният министър, според когото най-голямото предизвикателство пред системата е големият и непрестанно увеличаващ се дял на проблемни ученици - с майчин език, различен от българския, живеещите в бедност, тези с обучителни затруднения и др. Затова по думите му усилията трябва да са насочени към ранното идентифициране на децата в риск.

Четири училища в област Велико Търново ще са с нови директори

Четири училища в област Велико Търново ще са с нови директори от есента. Това съобщи за Радио „Фокус“ – Велико Търнов...

Вицепремиерът Томислав Дончев посочи, че трябва да се извърви още път по отношение на "изкуството на взаимодействие" между институциите и пълната отдаденост на ведомствата по места.

Той призова всички, отговорни за механизма, да гледат на работата си като на мисия, а не по чиновнически.

"И едно изтървано дете е провал за държавата", заяви той и пожела издирването на ученици да е със същата страст, с която полицаите търсят престъпниците. "В случая не важи дежурната формула "Няма пари", заяви още Дончев.

Точно по въпроса с финансовата обезпеченост на механизма по обхват на децата в училище обаче има още доста, което може да се направи. Неслучайно столичният кмет Йорданка Фандъкова и шефът на Синдиката на българските учители Янка Такева призоваха да се помисли за мотивацията на хората, които ходят в гетата да издирват деца. Учителите имат право на допълнително възнаграждение за тази си работа, но няма определено точно колко може да е то. Единствените средства, заложени специално за екипите, са 300-те хил. лв. за транспортни разходи.

Драстично намалява броят на издадените книги в Сливенско

С 41.9% намалява броят на издадените книги през 2017 г. в Сливенска област. Това сочат данни на Териториално статистическо бюро –...

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители

2 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

  • Анонимен 2 Анонимен преди 8 месеца Профил на трол?
    Нека МС и всички висши държавни служители да тръгнат на терен и да видим кого ще върнат. Миналата година цялата работа свършиха учителите и РУО-тата. Полицията и социалните искаха отчети от РУО и ги представяха в министерствата си като свършена работа. Сега отново ще се повтори същата картинка. Нека тези организатори - механизатори да помислят за тези, които искат до учат, до колко ги ограмотявам виж още ›› е, а не да гоним тези, които не желаят да учат. Гоним Михаля, измисляме уж стратегии, уж механизми- за да останем на власт.Имитация на дейност.
  • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

  • Анонимен 1 Анонимен преди 8 месеца Профил на трол?
    "Миналата година 1100 екипа, включващи над 11 хиляди учители, образователни експерти, социални служители, медиатори, кметове, областни управители, полицаи и др." Не, гпспода управляващи! Това въобще не е вярно. Цялата работа по цинганските махали бяха натирени да я свършат УЧИТЕЛИТЕ.В свободното си време, на свои транспортни разходи! И едно "благодаря" не получиха за тази изв виж още ›› ънредна работа! А някой умен чиновник в министерството, вероятно е получил солидни бонуси за идеята!
  • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

missing image
Цецка Цачева подава оставка заради Апарт...

Правосъдният министър Цецка Цачева ще подаде оставка заради купения от нея евтин апартамент в столичния квартал "Изток", потвърдих...

Последно в Актуално