Клисарова: Дано не се стигне до нова учителска стачка

25636
Клисарова: Дано не се стигне до нова учителска стачка

"Надявам се да не се стигне до учителска стачка" каза във Варна министърът на образованието проф. д-р Анелия Клисарова по повод на отвореното писмо от синдиката към КТ „Подкрепа" до кабинета на Орешарски, предаде Стандарт нюз.

"Мисля, че ще постигнем консенсус и няма да се стигне до стачни действия. По 8 от исканията в откритото писмо на синдикатите сме на едно мнение. Дано в новия бюджет успеем да постигнем 5 % от БВП да отива за образование. Ще направим оптималното, което е възможно за държавата", каза още Клисарова.

Учителски синдикат постави ултиматум на премиера

От синдикат Образование към КТ Подкрепа изпратиха до медиите отворено писмо, адресирано до министър-председателя Пламен Орешарски. Пис...

Министърът добави още, че ще бъде търсена оптимизация на делегираните бюджети, като заплащането няма да бъде само за брой ученици. Критериите ще бъдат свързани с така нареченото външно оценяване. Като пример тя посочи, че училищата с по-висок среден успех на външното оценяване могат получават и по-висок коефициент при разпределението на средства. Друг приоритет щяло да е запазване на паралелки с по-малко от 18 ученици, ако са важни за развитието на даден регион.

Новият закон за предучилищното и училищното образование може да влезе в парламента за Коледа или началото на следващата година, каза още просветният министър.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com