Клисарова: Дуалната система предотвратява отпадането на ученици

40007
Клисарова: Дуалната система предотвратява отпадането на ученици
Снимка: БГНЕС

Дуалната система предотвратява отпадането на ученици от учебния процес, защото те прекратяват обучението си предимно по социални причини, а така те ще получават средства по време на ученето си. А в други страни на Европа е доказано, че там, където тя работи е най-ниска и младежката безработица.

Това заяви в кулоарите на НС министърът на образованието Анелия Клисарова, след като депутатите гласуваха на първо четене промени в Закона за професионалното образование и обучение, предаде БГНЕС.

Приемането на поправките е основната предпоставка, за да може да влезе дуалната система в образованието, което на практика е учене по време на работа, поясни Клисарова.

Предлага се валидиране на умения и знания, придобити по време на полагането на труд, както и възможност за натрупване и трансфер на кредити. Което ще позволи на младите хора по-лесно да преминават от една професия в друга, смята министърът. Ще има и защитени професии по региони или пък - стратегически, за развитие на държавата. Възлагат се нови задачи и на Агенцията за професионално обучение - ще има регистър, високо качество и обсъждане на квалификационните характеристики.

Клисарова не можа да цитира статистика как точно се намалява младежката безработица чрез дуалната система, но се обоснова с опита на Германия и Швейцария. Тази система ще навлезе в България първоначално като пилотни проекти, по региони най-рано през 2015 - 2016 г., там, където има големи предприятия, нуждаещи се от работна ръка в своя сектор, посочи Клисарова.

Защитените от държавата професии съвсем скоро ще бъдат факт

Защитени от държавата професии - това е най-важната промяна, която най-вероятно съвсем скоро ще стане законов факт в страната ни. Защот...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Образование