Красимир Вълчев: Няма вариант настоящата учебна година да бъде обявена за нулева

4584
Красимир Вълчев: Няма вариант настоящата учебна година да бъде обявена за нулева
Снимка: БГНЕС

"Началото на учебната година – 15 септември, е записано в закон и не предвиждам да предлагам на този парламент промяна на датата". Това обяви в интервю за предаването "Лице в лице“ по БТВ министърът на образованието Красимир Вълчев.

За още едно удължаване на учебната година не може да се говори, защото през юли е много топло, а климатици в училищата няма, каза министърът. Учебната година за почти всички класове вече беше удължена до края на юни.

Вълчев призна: Обучението от разстояние не може да е пълноценно

"Желанието ни беше да имаме максимум присъствие в училище. Но пък, ако върнем всички ученици в клас, рискуваме после те да останат вкъщ...

“Няма вариант настоящата учебна година да бъде обявена за нулева“, категоричен е министърът на образованието. По думите му най-малките ученици – от 1 до 4 клас, не са учили по-малко присъствено, отколкото предходни години, защото през тази не е имало екскурзии и грипни ваканции. Красимир Вълчев бе категоричен, че стойностите на заразяване не са се покачили, откакто малките ученици са се завърнали в клас. “Малките деца се заразяват по-малко и по-малко са преносители на вируса. При по-големите ученици обаче нещата не са толкова безрискови“, отбеляза той. “Отслабва мотивацията за учене в онлайн среда, отслабва и волята за спазване на мерките, но вирусът не отслабва. Добрата новина е, че нямаме грипни вируси, както ги няма и обикновените настинки, което позволи по-голям брой ученици да присъстват в класните стаи'', каза още министърът на образованието.

Според него трябва следващите два месеца да сме предпазливи, защото България е остров на картата на Европа по разпространение на коронавируса и не се знае новият вариант на вируса колко бързо ще се разпространява. “23-24% от учителите са заявили желание да се ваксинират. Няма антиваксърски настроения, има сдържаност, предпазливост – да не съм от първите. Все пак този процент е по-висок от този в цялото общество“, каза Вълчев. Той допълни, че жертвите на COVID-19 сред учителите са 74. Министърът на образованието обяви, че децата им ще бъдат подпомогнати.

Красимир Вълчев коментира и изявленията на президента. “Аз лично заявки за реформи не чух. Чух поредния нихилизъм и поредното безпринципно критикуване. Чух и идеята му за създаването на уникален център за техническо обучение, който е на стойност 50 млн. лева. Бих посъветвал президента да посети българските училища, а не само тези по чуждите държави, за да се убеди колко са напреднали нещата и у нас“, категоричен бе той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБРАЗОВАНИЕ:

Официално: 2 май ще е неучебен ден за цяла България

Кабинетът отпусна милиони за образование на децата за пътна безопасност

МОН обмисля 2 май да е неучебен в цялата страна

Милиони за електромобили, микробуси и автобуси за училищата дава МОН

Учениците в Самоков и Етрополе също няма да учат на 2 май

Държавата спонсорира обучението на стотици студенти в топ университети в чужбина

Призив към Терзиев: 2 май да е неучебен ден

Български ученици с два сребърни медали от Европейската олимпиада по експериментални науки

Матурите: Промени и новости - ако пропуснеш, можеш да се явиш пак

СофтУни с изцяло нови Upskill програми за IT специализация

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Образование