Красимир Вълчев: Обучението в електронна среда се проведе добре

5311
Красимир Вълчев: Обучението в електронна среда се проведе добре
Снимка: БГНЕС

„Мерките за дистанция са единственото различно нещо при провеждане на националното външно оценяване“. Това заяви министърът на образованието Красимир Вълчев в "Денят започва с Георги Любенов" по БНТ по повод явяването на матурите утре.

Става въпрос за изпитите за вход в гимназия след VII клас. Те са по български език и литература и са насрочени за утре, като носенето на маски е задължително. Близо 60 000 седмокласници ще се явяват на изпити. На 17 юни ще бъдат изнесени по-подробни данни за резултатите от матурите.

Грипните ваканции отиват в историята, ще се учи онлайн

Грипните ваканции вече няма да са време, в което не се учи. Тогава образованието ще е онлайн, както бе по време на извънредното положен...

"Резултатите от матурите са малко по-високи от предишната година, което вероятно е свързано с трудността на изпита. Значително по-високи са по английски, малко по-високи са по български език и литература. Това показва, че обучението в електронна среда не е повишило средните резултати от матурата. Тепърва ще анализираме различията", обяви образователният министър.

„Като цяло обучението в електронна среда се проведе добре. Системата направи значителен скок“, изтъкна Вълчев. Според него принос за това имат както учениците, така и родителите, които са съдействали в процеса на учене. Анализите показват, че 73-73% от учениците са учили синхронно. Около 2/3 от учениците са били по-мотивирани, а 1-2% въобще не се били обхванати.

"Системата се справи добре, учениците учиха не по-малко. Ще имаме 600 иновативни училища", каза още Вълчев. Той обаче напомни, че присъственото образование е най-доброто. „Няма шанс новата учебна година да започне на 1 септември, каза образователният министър. Заложили сме дата 15 септември за начало", каза той.

По думите му, висшите училища също дават добра атестация на матурите, казват, че са надеждна оценка. На кандидатстудентските изпити, обаче, има много повече отлични оценки, отколкото на матурите. „Тази година е намален приемът на студенти във всички висши училища, включително и в Софийския университет. Това означава, че при равни други условия ще влязат ученици с по-високи резултати“, обясни Красимир Вълчев.

Красимир Вълчев: Училищата са готови за матурите

Ситуацията е необичайна, но училищата са готови за матурите. Това заяви министърът на образованието Красимир Вълчев в ефира на предаван...

„Нашите висши училища през последните години, 2-3 десетилетия, занижиха критериите. Това беше част от стратегиите им за конкуренция. Но времето за това свърши. Студентите са по-малко. Ние като държава ще финансираме по-малко студенти, но с по-високо финансиране на един учащ. При намален прием ще се влиза по-трудно, отколкото през минали години“, категоричен бе министърът на образованието.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБРАЗОВАНИЕ:

Три наши ученички с медали от Европейската олимпиада по математика

Няма карантинирани класове заради коклюш: Говори образователният министър

Намаляват педагозите в детските градини

Официално: 2 май ще е неучебен ден за цяла България

Кабинетът отпусна милиони за образование на децата за пътна безопасност

МОН обмисля 2 май да е неучебен в цялата страна

Милиони за електромобили, микробуси и автобуси за училищата дава МОН

Учениците в Самоков и Етрополе също няма да учат на 2 май

Държавата спонсорира обучението на стотици студенти в топ университети в чужбина

Призив към Терзиев: 2 май да е неучебен ден

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com