КТ "Подкрепа" иска 10% увеличение на учителските заплати

36298
КТ "Подкрепа" иска 10% увеличение на учителските заплати
Снимка: Getty Images/Guliver

10% увеличение на заплатите на всички учители и работещи в системата искат от КТ „Подкрепа”. Това каза на пресконференция в Пловдив Юлиян Петров, председател на синдикат „Образование” към КТ „Подкрепа”, предаде „Фокус”.

Нашето искане е увеличението да е за всички, а не само за младите учители, каза още Петров. Изказването на образователния министър Анелия Клисарова, че ще се увеличат само възнагражденията на преподавателите до 35 години е дискриминационно, така го определя Законът за защита от дискриминация, каза още Петров. По думите му важно е Министерство на образованието да стигне до извода, че не трябва да разделя българските учители към този момент.

Вдигат учителските заплати с 5%

Всички преподавателски заплати, а не само на младшите учители, ще бъдат увеличени с 5%. Това заяви председателят на Синдиката на българ...

„Ако искаме да задържим младите учители в системата, трябва да започнат от средната работна заплата за страната”, каза Юлиян Петров. По думите му все още не е ясно дали увеличението на възнагражденията ще бъде в сила от 1 юли или от началото на септември.

На пресконференцията в Пловдив бе съобщено още, че 15% от българските учители получават под средната брутна работна заплата за България, като за учителите в Пловдив тя е до 700 лева. От учителския профсъюз искат премиерът Пламен Орешарски да пренасочи 80 млн. лв. за образование, което е част от обявения икономически растеж за страната. Настояваме за минимум 4 % за образование от националния бюджет, в противен случай може да се стигне и до протести, каза още Петров.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com