Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кунчев: Детската ваксина е с по-малко активно вещество

21 декември 2021, 10:38 часа • 3638 прочитания

Ваксината за деца съдържа 3 грама по-малко от основното вещество, тя е педиатрична. Но това не я прави по-малко ефективна. Напротив, тя е толкова ефективна, колкото и дозата за възрастни. Особеното е, че тази ваксина е наистина педиатрична, тя е с променен състав от гледна точка на съдържанието на антигена.

Това обяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, който заедно с началника на отдел "Надзор на заразните болести" д-р Кремена Пармакова и изпълнителният директор на ИАЛ Богдан Кирилов дадоха пресконференция във връзка с ваксинацията на деца на възраст от 5 до 11 г.

В България вече пристигнаха общо 42 000 дози от педиатричната ваксина на "Пфайзер/Бионтех". 18 хил. дози се съхраняват в "БулБио-НЦЗПБ", а по 12 хил. са изпратени в РЗИ Пловдив и РЗИ Велико Търново.

"При тази ваксина флаконът е с 10 дози, което прави организацията малко по-трудна. Защото просто трябват 10 деца, за да се използва максимално дозата. Ваксината за деца има и положителен фактор, защото производителите са успели да я стабилизират и така тя издържа по-дълго време на съхранение при нормални условия", добави Кунчев.

"Данните за ефикасност на детската ваксина дават 91% сигурност. Информацията е на база страни като Израел, САЩ, Канада и др., където ваксината вече се прилага. Противопоказанията са като при ваксината за възрастни - болка на мястото на поставяне, леко зачервяване и т.н. Европейската агенция по лекарствата даде своето становище за употребата на ваксината. Към края на ноември са приложени над 18 млн. дози", добави Богдан Кирилов.

"Към момента стартираме с 69 пункта, в които ще може да се намери ваксината за деца. В тези пунктове се поставят ваксини по принцип. Въпросът е родителите да поискат да защитят децата си. Готови сме да бъдем много гъвкави, ако се отправят към нас искания от личните лекари, че имат желаещи деца да ваксинация", добави началникът на отдел "Надзор на заразните болести" д-р Кремена Пармакова.

За да бъде ваксинирано дете срещу COVID-19, няма да се изисква разрешението и на двамата му родители: "Щом родител е завел детето, за нас това е знак, че той иска да предпази детето от COVID-19", заяви Кремена Пармакова.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес