Кунева реши да не дава държавни пари за ромските стипендии, а за учителите

16780
Кунева реши да не дава държавни пари за ромските стипендии, а за учителите
Снимка: БГНЕС

Министерство на образованието няма да дава пари за ромските стипендии. Сумата за стимулиращите стипендии ще бъде изцяло поети от Международния ромски фонд, а Министерство на образованието ще дава пари за учителите (менторите), които ще работят с тези ученици. Това стана ясно от изказването на вицепремиера и министър на образованието Меглена Кунева, предаде БГНЕС.

"Това е един полезен проект без съмнение. Фактите говорят много ясно - ние имаме една пета от първокласниците, които са деца от ромски произход и завършващи 12 клас по-малко от 1% от тях. Като български министър на образованието аз искам всяко дете в България да има образование, защото това означава страната ни да има икономика, а хората да имат бъдеще", заяви Кунева.

Тя каза също, че не може да крие проблема с уязвимите общности и посочи, че ще продължи да проявява усилия за всяка уязвима общност, която е в тежко финансово положение и на децата със специални образователни нужди, всяко дете да намери отговор през образователната система.

Кунева заяви, че е поканила представители на Международния ромски фонд и са решили фондът да поеме стимулирането на децата, а МОН да плаща на учителите. "В рамките на тези две години, когато ще я има тази програма, 150 учители ще работят с деца от уязвими групи и уменията, които учителите ще усвоят, ще останат, затова българският бюджет ще вложи в тях, за да може те да получат стимулиращо възнаграждение и да може да се научат през курсове и тренинги и това да остане по-нататък, а българската образователна система ще постигне целите си”, коментира министърът.

"24 лв. би била стипендията, която се осигурява от нашия бюджет, но ние преформулирахме условията. Стимулирането на учениците ще бъде изцяло и само от донори без участие на българския бюджет, а това, с което бюджетът се ангажира са българските учители", заяви тя.

На въпрос защо се прави това, Кунева заяви, че такова е разбирането и на донорския фонд, това е предложено и от министерството, защото така се постигат и целите на програмата и целите на МОН. Тя допълни, че още от приемането на поста министър на образованието е заявила, че учителите ще бъдат в центъра на нейната образователна политика.

Кунева заяви също, че е факт, че когато не се обясни нещо добре на българското общество, може да има негативен ефект. "Аз мисля, че всеки българин иска да имаме добра икономика и работещи граждани. Затова контролът е важен. Аз ще искам внезапни проверки за това пълни ли са наистина паралелките, гимназиите, училищата - така, както се води по списък с деца, записани в училището", зарече се Кунева.

Министърът ще проверява и дали тези стипендии дават резултат, което означава срок по срок да се следи какво се променя - остават ли тези ученици мотивирани до края, ако не - ще бъдат направени промени.

На въпрос как ще се помогне на учителите с 24 лв., министър Кунева заяви: "Не, те не са 24 лв. Това е вече друга методика, за която вече ще говорим по-подробно, не сега на крак”.

Кунева заяви също, че в сряда е бил приет в Министерски съвет стандартът за приобщаващо образование.

На въпрос дали е направено проучване от МОН за реакцията и въздействието, което ще има приемането на ромските стипендии, Кунева каза, че ако се избави от липсата на образование и едно дете в повече, това няма как да няма положителен ефект върху икономиката и националната сигурност. Оценка на въздействието обаче означава и оценка на икономическото въздействие, финансово, социално и екологично, обясни тя.

ПФ: Стипендиите за ромски деца са дискриминация

Преди броени дни от МОН съобщиха, че учениците от ромски произход ще получават по 30 евро стипендия по проект за успешното им завършв...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБРАЗОВАНИЕ:

Български ученици с два сребърни медали от Европейската олимпиада по експериментални науки

Матурите: Промени и новости - ако пропуснеш, можеш да се явиш пак

СофтУни с изцяло нови Upskill програми за IT специализация

България привлича водещи учени със заплати до 8000 лв.

Заради изборите: Местят матурата за 10 клас

Софийският университет ще награди най-добрите си студенти за годината (ВИДЕО)

Софийският университет сред най-добрите в световен мащаб

Ето как да се справим с агресията в училище: Специалист представи методи

Променят броя на отсъствията от детска градина по домашни причини

Окончателно: Ректорът на ЮЗУ е оправдан за злоупотребата с бонуси на свое име

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Образование