Кунева видя мръсна игра за европарите за наука, иска ГЕРБ да каже за учителските заплати

2340
Кунева видя мръсна игра за европарите за наука, иска ГЕРБ да каже за учителските заплати
Снимка: Actualno.com/Румен Скрински

Една от лъжите, които плъзнаха покрай ОП "Наука и образование за интелигентен растеж", е, че тя е спряна. Програмата не е спряна, но заради сбърканата комуникация сега директори на стотици училища може да не изпълняват заявени проекти и това вече наистина да доведе до недаване на пари по програмата. Това заяви бившият образователен министър и бивш вицепремиер Меглена Кунева според която има риск заради новия управленски подход България да загуби 350 млн. евро.

Кунева подчерта, че е лъжа и, че сегашният служебен министър на образованието проф. Николай Денков е напуснал, защото бившият вицепремиер не е бил доволен, че не е приета предложената от него стратегия за оперативната програма. Той не отговаряше за ОП "Наука и образование за интелигентен растеж", защото това би го поставило в конфликт на интереси, подчерта лидерът на Движение България на гражданите. Истината е, че програмата на проф. Денков беше много скъпа - надявам се да направите следващата крачка и да видите защо, призова медиите Кунева.

ЕК все още не е спряла плащанията по ОП "Наука и образование за интелигентен растеж"

Европейската комисия е в постоянен контакт с България относно изпълнението на оперативните програми. Има разговор относно ОП "Наука и о...

По думите на бившия вицепремиер и бивш министър на образованието Денков е запазил екипа, който самата Кунева е назначила в МОН. Меглена Кунева обяви и, че няма нито едно предложение за намаляване на необходимите за програмата документи т.е. намаляване на бумащината. Защо уважаемият служебен министър говори лъжи пред БАН, че бумащината е виновна за програмата, попита задочно Кунева.

Лидерът на Движение България на гражданите разкритикува и решението на Денков да спре процедурата за избор на външни оценители за изграждането на научни центрове по ОП "Наука и образование за интелигентен растеж". Според Кунева самият Денков е защитавал механизма за провеждане на поръчката за външни оценители на научните центрове. Сега разбирам защо имаше толкова бавене, след като на практика беше стартирана обществената поръчка - за да бъда атакувана, смята бившият вицепремиер. Сега оценителите ще подават заявления към централното координационно звено към Министерския съвет - как това звено ще провери дали подалите заявления са учени с необходимия опит, попита Кунева, която се усъмни, че дори няма да се намерят достатъчно експерти.

Какво беше основанието за спиране - липсвали са данни, които да докажат, че предлаганите експерти имат най-малко три научни публикации с поне пет цитирания в списания от топ 10 за съответната област през последните 5 г. "Във всички оферти липсва информация за някои от тези елементи за оценка. Поради това не може да се удостовери професионалната и научна компетентност на експертите, което е основният предмет на обществената поръчка", обясни зам.-министър Ваня Стойнева, която е и ръководител на Управляващия орган на европрограмата.

Учителските заплати

ЕК нито потвърди, нито отрече за спирането на междинни плащания по ОП "Наука и образование"

Европейската комисия нито потвърди, нито отрече съобщеното от министъра на образованието Николай Денков за спиране на междинни плащания...

На изричен въпрос на Actualno.com дали увеличението на учителските заплати с 10% е факт навсякъде, а не само на хартия, Меглена Кунева поиска от МОН да излезе с позиция по въпроса. От МОН мълчат, мълчат и ГЕРБ - нека те обяснят защо няма средства, след като се обещава непрекъснато вдигане на заплатите, беше тезата на лидера на Движение България на гражданите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБРАЗОВАНИЕ:

Матурите: Промени и новости - ако пропуснеш, можеш да се явиш пак

СофтУни с изцяло нови Upskill програми за IT специализация

България привлича водещи учени със заплати до 8000 лв.

Заради изборите: Местят матурата за 10 клас

Софийският университет ще награди най-добрите си студенти за годината (ВИДЕО)

Софийският университет сред най-добрите в световен мащаб

Ето как да се справим с агресията в училище: Специалист представи методи

Променят броя на отсъствията от детска градина по домашни причини

Окончателно: Ректорът на ЮЗУ е оправдан за злоупотребата с бонуси на свое име

Съмнения за обективност и при новите конкурси за училищни директори

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Образование