Матурата по математика очаква седмокласниците днес

33525
Матурата по математика очаква седмокласниците днес
Снимка: Thinkstock/ Guliver

Днес ще се проведе вторият задължителен зрелостен изпит и външното оценяване по математика за 7 клас, съобщиха от Министерство на образованието. В сградата на Министерството на образованието и науката, ще бъде изтеглен изпитният вариант за втория задължителен зрелостен изпит по избор между 13 учебни предмета. Изтегленият номер на варианта ще важи за изпита по всеки предмет.

Най-много зрелостници – 16 675, и тази година са предпочели за втора задължителна матура География и икономика. Почти толкова – 16 436 младежи, са пожелали да се явят на Биология и здравно образование, а английският език е предпочетен от 11 465 абитуриенти. Изпитът започва в 8.00 часа и продължава 4 астрономически часа, а за учениците със специални образователни потребности – 6 часа.

57 532 четвъртокласници участваха на външно оценяване по математика

В проведеното днес национално външно оценяване по математика в IV клас участваха 57 532 ученици, които са 95 % от общия брой на четвъ...

В 9:00 часа ще бъде изтеглен изпитният вариант за национално външно оценяване по математика за 7 клас. Изпитът ще започне в 10.00 часа. Той се състои от 2 модула. Първият е модул за национално външно оценяване и е задължителен за всички. Той съдържа 20 задачи от два вида – със структуриран отговор и със свободен отговор. Продължителността на изпита е 60 мин., а максималният брой точки, който могат да получат учениците, е 65. Резултатът от националното външно оценяване по математика се записва като текуща оценка.

Вторият /допълнителен/ модул се състои от 4 задачи с отворен отговор, от които 2 задачи с кратък числов, символен или словесен отговор и 2 задачи с описание и аргументация на решението. Продължителността на този модул, който не е задължителен, е до 90 мин., а правилното решение на задачите носи 35 точки. Максималният резултат от двата модула е 100 точки. Около 61 900 седмокласници се очаква да се явят на изпита по математика.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Образование